Završen 10.Volonterski kamp Gradskog muzeja Sisak

mradenovic

261020211635231753.jpeg

U Gradskom muzeju Sisak prezentirani su rezultati rada Volonterskog kampa. Studenti povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i kulturne antropologije, koji su došli iz raznih dijelova Hrvatske,  su uz vodstvo Ivice Valenta, višeg kustosa, Katice Mrgić, više kustosice i Marijana Bogatića, višeg muzejskog pedagoga Gradskog muzeja Sisak, terenskim radom, nastavili su popisivati baštinsku ostavštinu na području Sisačko-moslavačke županije.

Teme istraživanja tijekom Volonterskog kampa bile  su povijest vatrogastva i vatrogasne baštine na području županije, zatim spomen obilježja nakon 2.svjetskog rata te obilježja iz vremena Domovinskog rata. Sudjelovanje na ovom kampu, istaknule su studentice, omogućilo im je upoznavanje s praktičnim radom u muzejskoj ustanovi te stjecanje iskustva u terenskom radu. Kroz deset dana kampa, prošli su oko 900 kilometara naše županije – Veliki i Mali Obljaj, Gračenica Šišinečka, Mala Solina, Stankovac, Hađer, Gušće, Mlaka, Jasenovac, Garićgrad, Košutgrad, Jelengrad, Gora, Petrinja, Hrvatska Dubica, Cerovljani te Hrvatska Kostajnica.

Gradski muzej organizator je Volonterskog kampa već desetu godinu, a mnogi studenti na kampu su sudjelovali nekoliko puta. Obzirom na okruglu obljetnicu kampa, Marijan Bogatić najavio imaju ideju sastavljanja foto monografije kampa.

„Naša vrata su volonterima uvijek otvorena, i za vrijeme studiranja, ali i u njihovom profesionalnom radu.  Studenti su nam se vraćali, a poznanstva koja smo stekli na kampu traju i danas“, dodaje Bogatić.

Ovaj projekt financijski su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Sisak.

najčitanije