Započeo 19. Tjedan arhiva u Sisku

st

Državni arhiv u Sisku jedna je od rijetkih ustanova koje obilježavaju Tjedan arhiva već 19 godina u nizu, a njime se ponovno naglašava uloga arhiva u odnosu na druge baštinske ustanove, ali i predstavlja gradivo koje se nalazi u spremištima.
‘Memorandum kao marketinški alat’ naziv je izložbe čijim je otvorenjem danas započeo sisački Tjedan arhiva, a kojim autorica Nela Kušanić, ravnateljica arhiva, predstavlja izbor memoranduma 100-tinjak sisačkih tvrtki, čime se donekle ilustrira stanje gospodarstva na sisačkom području u razdoblju od kraja 19. do sredine 20 stoljeća.
‘Izložba predstavlja memorandum kao posebnu vrstu arhivskog gradiva, kao zapis koji nosi specifične vrste informacija o pravnim osobama koje predstavlja. Memorandum je sve do pojave elektronskih oblika poslovne komunikacije bio osnovni marketinški alat. Ovo je tipična arhivistička izložba. Uloga arhivista nije bavljenje poviješću, već da stvaraju što je moguće kvalitetniju informaciju o gradivu koje čuvaju’, rekla je Kušanić.
Cilj, kaže ravnateljica, nije bio ispričati priču o gospodarskoj povijesti Siska, no izlaganjem memoranduma iz oblasti industrije, obrta i trgovine ipak je ilustrirano stanje gospodarstva u Sisku za navedeno razdoblje, jer se radi o industrijskim poduzećima kao i o mnoštvu obrtničkih i trgovačkih radnji koje su djelovale na sisačkom području.
Izložbu će biti moguće pogledati do petka, 24. studenog, od 8 do 20 sati, a nakon toga svakim radnim danom u radno vrijeme Arhiva.
Državni arhiv u Sisku do petka će imati i Dane otvorenih vrata kako bi se svi posjetitelji mogli pobliže upoznati s djelatnostima koje se u Arhivu obavljaju, a imat će priliku vidjeti i prostorije Arhiva.

najčitanije