"Zajedno za glazbenu": Koncert Zagrebačkih solista i učenika Glazbene škole Fran Lhotka

mradenovic

251020211635199259.jpeg

U prošlogodišnjem potresu teško je oštećena Glazbena škola Fran Lhotka, skupljaju se financijska sredstva za njenu obnovu, a pritom veliku ulogu upravo igraju učenici. Nakon što su prošloga mjeseca nastupali sa Gudačkim kvartetom Rucner, učenici su sinoć u Rafinerijskom domu nastupili i uz slavne Zagrebačke soliste na humanitarnom koncertu kampanje „Zajedno za Glazbenu“ za izgradnju nove zgrade glazbene škole u Sisku te područne škole u Petrinji.

„Među prvima koji su ponudili svoju pomoć bili su Zagrebački solisti. Kako bi oni drugačije mogli pomoći nego koncertom? Čekali smo neki najbolji trenutak, nadali smo se da će pandemija malo popustiti pa da ćemo imati slobodniji pristup koncertu, ali evo, imamo ograničen broj mjesta“, rekao je ravnatelj škole Tomislav Ivšić. U potresu koji je pogodio ovo područje više od 360 učenika i 40 učitelja u potresu je ostalo bez svojih prostora za učenje i rad.

„Ansambl Zagrebačkih solista dugo je razmišljao o ovome, a u našoj je povijesti bitno da kada postoji potreba za kulturna blaga, da tu uskočimo. Svirali smo mnoge koncerte za kulturna blaga stradala za vrijeme rata i kada se dogodio razorni potres, ideja je došla sama od sebe – pogotovo kada smo vidjeli strašnu destrukciju škole. To je dvorana u kojoj smo mi dosta puta svirali, koju krasi izuzetna akustika i zaista smo mi, kao članovi ansambla vezani za tu dvoranu. Ovaj koncert nam je posebno bitan, pomoći ćemo barem moralno ovim ljudima i djeci. Učenici će imati priliku steći iskustvo sviranja s ansamblom. Imamo dvije sjajne solistice, imat ćemo i jednu točku gdje ćemo nastupiti s učenicima i njihovim profesorima“, rekao je uoči koncerta Krunoslav Marić, violinist Zagrebačkih solista.

Zagrebački solisti ove će godine gostovati i u Petrinji, a svirat će i u sklopu Zrin Festa.

 

Određene mjere stabilizacije do obnove

Ministarstvo kulture i medija ovoga je tjedna objavilo mjere stabilizacije zgrade škole do obnove. Za izvedbu mjera Ministarstvo je osiguralo sredstva u iznosu od 900.000,00 kuna. Do sada je izrađen Elaborat ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije te su određene mjere stabilizacije do obnove.

Nakon provedenih hitnih mjera stabilizacije sljedeći je korak izrada projekta cjelovite obnove. Pri određivanju modela obnove predloženo je vraćanje izvornog oblikovanja pročelja sinagoge. Svi uključeni u projekt kao i brojni stručnjaci ponudili su svoju stručnu pomoć kod obnove što ukazuje na važnost i vrijednost obnove kulturnog dobra Glazbene škole Fran Lhotke u Sisku.

Glazbena škola Frana Lhotke dio je zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Siska te je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro s iznimnom arhitektonskom, povijesnom i ambijentalnom vrijednosti. Izgrađena je 1880. godine u stilu neoromanike kao sinagoga židovske zajednice u Sisku, a od 1967. godine u njoj djeluje Glazbena škola Frana Lhotke.

Glazbena škola otvorila je i poseban kunski i devizni račun, a više informacija o uplati možete pronaći na školskoj internetskoj stranici.

„Trenutno smo skupili više od milijun i pol kuna. Rekao bih da je to značajan iznos. Najvažnije je da se cijela Hrvatska ujedinila i sa svih strana nam stiže pomoć. Broj računa dostupan je i na našoj Facebook i na našoj internetskoj stranici“, zaključuje Ivšić.

najčitanije