Zagrebački gitarski trio sutra u Glazbenoj školi Fran Lhotka

imp

251020211635204257.jpeg

Glazbena škola Fran Lhotka domaćin je sutrašnjeg koncerta kojeg će u Dvorani Miroslava Miletića održati Zagrebački gitarski trio.
Na programu su djela Vivaldia, Duartea, Ravela, Juranića i Dvořáka.
Zagrebački gitarski trio jedan je od najdugovječnijih hrvatskih komornih sastava. Osnovan je 1984. godine od kada u nepromijenjenom sastavu redovito nastupa u Hrvatskoj i Europi. Širok repertoar ansambla obuhvaća djela od razdoblja renesanse do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za tri gitare pisane u 19. stoljeću, atraktivne transkripcije i nova djela što su za Trio skladali najpoznatiji hrvatski autori, kao i neki inozemni. Trio je dosad snimio desetak nosača zvuka, a mnoge snimke napravili su i za Hrvatski radio. Uz sviranje u Zagrebačkom gitarskom triju, njegovi članovi djeluju kao solisti te kao glazbeni pedagozi: Darko Petrinjak i István Römer profesori su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a Goran Listeš na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Zagrebački gitarski trio dobitnik je Vjesnikove glazbene nagrade «Josip Slavenski» za 1996. godinu te nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika «Milka Trnina» i Ministarstva kulture Republike Hrvatske «Vladimir Nazor» za 2006. godinu.

Prošle godine, povodom 35. godišnjice djelovanja, Croatia Records objavio im je CD s djelima Bacha, Sora, Schuberta i Brahmsa.
Koncert u Glazbenoj školi Frana Lhotke počinje u srijedu, 30.rujna, u 19.30 sati. Ulaz je slobodan.

najčitanije