Vincekovo na Betlehemu – početak nove vinogradarske godine

imp

Vincekovo U Betlehemu Naslovna

U nedjelju, 22. siječnja slavi se blagdan Svetog Vinka, ili kako je u narodu uobičajeno reći – Vincekovo. Udruga vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina ove godine ponovno organizira Vincekovo koje će se održati u nedjelju, 22. siječnja 2023. godine na izletištu Betlehem s početkom u 10:00 sati.

 

Sveti Vinko bio je đakon u hispanskom gradu Cezaraugusti, a za vrijeme vladavine cara Dioklecijana bio je mučen u Valenciji gdje je i sahranjen. Mučenje Sv. Vinka poistovjećuje se sa branjem, lomljenjem grožđa i hvatanjem mošta, stoga je on postao zaštitnik vinogradara i vinara. Smatra se da je preminuo 22. siječnja te se na taj dan slavi Vincekovo. Na taj dan vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično odrežu vinovu lozu, poškrope je starim vinom i stave je u vodu te iz pupa predviđaju kakav će biti urod grožđa te godine. Također, običaj je i da se na taj dan izvjese kobasice na trsove koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

 

Vincekovo označava i početak radova u vinogradu dok vinogradari mole sv. Vinka za bolji urod u ovoj godini te da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i od svega drugog što vinogradu može naštetiti.

 

“Pozivamo sve vinogradare, vinare i sve ljubitelje dobre vinske kapljice da obilježe ovogodišnje Vincekovo na Betlehemu, uz želje da se ostvari izvrsna vinska 2023. godina! Pozdrav iz Moslavine – domovine Škrleta!”, poručuju organizatori.

 

Vincekovo na Betlehemu, 22.1.2023.

najčitanije