''Vibracije vremena'' – povijest i znanstvena fantastika Anere Banovec

imp

Knjiga Vibracije Vremena

Hrvatsku beletrističku scenu odnedavno je obogatio i prvi roman Anere Banovec, Siščanke s adresom u Zagrebu. Roman ”Povratak”, prvi dio trilogije ”Vibracije vremena” donosi jedan od bezbroj odgovora na vječno pitanje – Kako je nastao život na Zemlji? Anera se odlučila za jednu od brojnih kozmičkih hipoteza i pretočila ju u zabavno štivo koje ćete sigurno s guštom čitati ovoga ljeta.
O ulasku u svijet književnosti, o ljubavi prema drevnoj povijesti, malim spisateljskim ritualima i planovima za budućnost, otkrila nam je autorica u razgovoru za sisakportal.hr

 

 

 

Kako biste ukratko predstavili roman ‘’Vibracije vremena’ – Povratak’’?

Vibracije vremena su priča o šestero braće i sestara, pripadnika vrlo, vrlo stare, izvanzemaljske vrste koju mi nazivamo Anunnaki, a govori o stvaranju čovječanstva, ali i njih samih.
Povratak je prvi roman ovog serijala i u njemu pratimo Utua koji je spletom okolnosti izgubio pamćenje i zaglavio na Zemlji zadnjih 6000 godina, braću Enlila, Enkija i sestru Ninlil koji se vraćaju po njega, a u cijelu je priču igrom slučaja uvučena i jedna pripadnica ljudskog roda, arheologinja dr. Julijana Key, kao i rasa malih sivih, nezaobilaznih posjetitelja Zemlje.

 

Povratak Promocija Megastore Hoću Knjigu

 

Koja je tema romana i u koji žanr bismo ga mogli smjestiti?

Postoji nešto što se zove Alternate history science fiction, znači u grubom prijevodu alternativna povijest/znanstvena fantastika. To je podžanr u literaturi znanstvene fantastike u kojemu se kombiniraju povijesni i SF elementi kako bi se istražio „što ako“ scenarij. Ovo je najbliže što sam uspjela pronaći, ako želim ukalupiti Vibracije, ali taj mi podžanr ne odgovara u potpunosti budući da ne koristim prave povijesne činjenice, već se moja priča bazira na motivima iz alternativne povijesti. Čini se da nema puno takvih priča, i da sam nabasala, sasvim nenamjerno, na neku još nedovoljno iskorištenu nišu, da se slikovito izrazim, podgrupu podžanra.
Što se tiče teme, nekako se ne mogu oteti dojmu da se kroz sve što sam do sada napisala provlači jedna osnova, a to je moć. Nije mi to bila namjera, ali kad iz ove perspektive gledam, dvije završene i treća knjiga djelomično, ako moram sažeti doista bih rekla da se radi o moći. Moć stvaranja i razaranja, moć nad pojedincima i cijelim svjetovima, moć zaborava, moć obitelji i ljubavi, i konačno, ipak se radi o SF-u, bar djelomično, moć znanosti, tehnologije, razuma i napretka.

 

 

 

Kako je nastala ideja za jednu ovakvu priču? Pretpostavljamo da je potekla iz osobne zainteresiranosti za prapovijest i misterije koje skriva davna prošlost.

Oduvijek sam voljela povijest, a prva knjiga koja mi je otkrila taj svijet bila je ”Legende i mitovi stare Grčke” koju sam vrlo davno iščeprkala s obiteljskih polica. I, to je bilo to. Od tada, a mislim da sam imala dvanaest godina, moja znatiželja a poslije i ljubav prema mitovima, legendama, starim predajama i njihovim tumačenjima, raste i tjera me na čitanje i proučavanje. Čitala sam knjige cijenjenih autora poput Grahama Hancocka, Arthura C. Clarkea, Zecharia Sitchina, Erich Von Danikena i dr, povjesničara i znanstvenika koji se već dugo bave istraživanjima tema koje zovemo alternativna povijest, a odnose se na građevine, zapise, čak i fizičke dokaze koje današnja povijest i arheologija ne mogu objasniti na zadovoljavajući način. Spomenut ću samo jedan primjer nalazišta iz Turske, Gobekli Tepe za koje je procijenjeno da je staro između 10 000 i 12 000 godina, a njegove su građevine samo mali dio kompleksa koji se prostire preko područja od 200km2, dok se u školama još uvijek uči da je kultura započela sa starim Sumeranima prije oko 5000 do 6000 godina.
Ideju za priču dobila sam kad sam si postavila pitanje – ako nam je doista netko pomogao, što bi vidjeli da se vrate? To sam povezala sa starosumerskim mitom o Anunnakijima u kojem se govori o njihovom dolasku na Zemlju i stvaranju čovječanstva.

 

Povratak Vibracije Vremena

 

Iz SF priče nastao je roman, iz romana je nastala trilogija – hoćete li stati na trilogiji, ili će Vibracije vremena možda prerasti u veći serijal?

Da bi Vibracije mogla biti ovako kompleksne, morala sam im, kako se to stručno kaže, dati „puno mesa“. Izgradila sam cijeli ogromni svijet složenih likova u širokoj paleti situacija koje bi se mogle vrlo opširno i šaroliko razgranati. Za sada se još borim s tim da ovo što trenutno želim reći spremim u treću knjigu. Možda će biti malo duža.

 

 

 

Prvi roman ‘’Povratak’’ objavljen je krajem prošle godine, u pripremi je i englesko izdanje, uskoro izlazi i druga knjiga serijala pod naslovom ‘’Dolazak’’, a trenutno radite i na trećem dijelu ‘’Porijeklo’’.
Light motiv svih triju knjiga je jedinstven, no na čemu će biti fokus u drugoj i trećoj knjizi?

U Povratku pratimo Utua, i koliko je god to priča o njemu, toliko je i uvod u onu širu, priču o stvaranju. U drugom romanu Dolazak govorim o kreiranju ljudi i Nefila i zato se fokus malo više prebacuje na Enkija koji je genetičar, a širi se i na Enlila koji je Zapovjednik. U Porijeklu bih trebala zatvoriti krug s time kako su nastali sami Anunnakiji, pa se tu uključuju i Mammu, Ninlil i Inanna.

 

 

 

Kakvoj čitateljskoj publici su namijenjene Vibracije vremena, obzirom na afinitete i na dob?

Rekla bih svima koji vole brzu i interesantnu priču. Ovo nije klasični SF s nerazumljivim tehnološkim podacima i pucačinom, niti je povijesni roman gdje sam se mogla izgubiti u detaljima. Nije ljubić, iako naravno mora biti bar malo napetosti takve vrste, niti je misteriozni krimić, a opet u pozadini se čita i priča o borbi za vlast za koju su svi spremni učiniti sve. Mogla bih dalje nabrajati, ali draže bi mi bilo pozvati vašu publiku da pročita roman.

 

 

 

Pretpostavljamo da za stvaranje ovakvih priča treba dosta vremena utrošiti na istraživanje i prikupljanje literature, dakle, nije riječ o romanima koji se mogu napisati ‘’iz glave’’.
Kako izgleda priprema jednog ovakvog romana i koliko vremena vam je trebalo za prvu knjigu?

Kao što sam spomenula, ovo je istraživanje trajalo jako, jako dugo, mada ne mogu reći da sam znala da istražujem teme za knjigu. Pogurnula me jedna epizode serije Drevni Vanzemaljci (Antient Aliens), nakon koje sam se doslovno zapitala što bi ti isti Anunnakiji vidjeli da se sada vrate?
To mi je pitanje stvorilo pred očima sliku kako se netko vraća na Zemlju i scenu u kojoj taj netko gleda kroz velika okna kako se pred njihovim očima Zemaljska kugla povećava. Nikako to nisam uspijevala izbaciti iz glave, pa sam odlučila napisati kratku priču, najviše za sebe da se riješim tog prizora i s tim već jednom završim. A onda su se desile Vibracija koje, kao što vidite, još nisu gotove.
Ali, kad razmišljam kako su dolazile knjige Povratak pa Dolazak – dosta brzo i više-manje iz glave. U ovoj trećoj, Porijeklu, imam puno više zamki, odnosno moram paziti da razriješim ono što sam započela pa je pisanje ove ponešto drugačije.
Kad bih baš trebala izdvojiti područje na kojemu sam posebno radila pripreme, a koje prije nisam uopće poznavala, to bi bio starosumerski jezik. Naime, shvatila sam da se moja Zemlja ne može zvati Zamlja, kao što ni druge stvari, pojmovi ili osobe ne mogu nositi uobičajena imena. Dala sam si truda pozabaviti se starosumerkim rječnicima dostupnima u bespućima interneta kako bih riješila te probleme, i moram reći da sam zadovoljna ishodom.

 

Povratak Promocija Hoću Knjigu

 

Promocija Povratka održana je i u Sisku, Vašem rodnom gradu. Jeste li zadovoljni interesom i reakcijom Vaših (bivših) sugrađana?

Kako ne, divni su! Gospođe iz knjižnice Jasminka i Vesna sve su organizirale, a gđa Vesna se fantastično pripremila (igrom slučaja voli ovakvu literaturu) da moderira predstavljanje Povratka.
Podržale su me i moje sjajne kolegice i prijateljice iz osnovne i srednje škole, naravno uz roditelje i još neke poznate i nepoznate posjetitelje koji su me baš iznenadili. Osim toga, koliko čujem, ima i zainteresiranih koji posuđuju knjigu iz knjižnice.

 

 

 

Gdje se može nabaviti Vaša knjiga?

U svim knjižarama ”Hoću knjigu” po cijeloj Hrvatskoj, kao i na njihovom web shoppu, u Zagrebu još i u knjižari Vuković Runjić u Teslinoj i Menart u Avenue Mall-u, kao i njihovim web shoppovima. Pored toga, web shopp izdavača www.svarunworld.hr gdje možete zatražiti i potpisani primjerak s bookmarkerom, web shopp ”Čitaj knjigu” Alis Marić i web shopp ”Pogled u drugi svijet”. A uskoro će biti dostupna i u Sisku.

 

 

U svijet književnosti ušli ste iz svijeta mode – kako ste se odlučili za tu promjenu?

Osjetila sam da je vrijeme za promjenu, a kako je i jedno i drugo kreativni rad, nije mi predstavljalo preveliki preokret.

 

 

 

Imate li neke rituale tijekom pisanja, neko određeno mjesto, doba dana?

Da, silno volim raditi ujutro, što ranije to bolje. Kad radim poslijepodne ili navečer cijelu noć ne spavam jer imam previše posla oko svojih likova, pa sam od toga odustala. Ujutro, oko 5, ostatak mog svijeta je prilično miran pa se mogu posvetiti Vibracijama u potpunosti.
Nakon par sati pisanja bilo bi idealno da odem prošetati, da mi se slegne što sam napisala i da si napravim mentalnu pripremu za sljedeći dan. Idealno, ne znači uvijek provedeno, ali trudim se.

 

 

Što slijedi nakon Vibracija vremena? Ostajete li na sličnom tragu ili imate u planu nešto drugačije?

Što sam dublje u njima imam više toga za reći pa mi se nekako čini da ću još neko vrijeme zauzimati baš ovu nišu.

 

 

Koji je vaš stav o nastanku života na Zemlji? Vjerujete li u tezu da su nas stvorila bića s nekog drugog planeta?

E, ovo je vrlo, vrlo opsežno pitanje.

Ako gledam naših 46 pari kromosoma u odnosu na onih 48 našeg najbliskijeg rođaka, a za koje znanstvenici još nemaju način da dokažu da su se prirodnim putem spojili smanjivši tako taj broj, ne mogu a da se na zapitam…

Isto tako, kad razmišljam o teoriji panspermije, postoji varijanta u kojoj prvi živi organizmi koji su do Zemlje stigli na nekom meteoru nisu na njemu bili posađeni slučajno…

O teorijama da uz naš postoje i nebrojeni drugi svemiri ne mogu ni pomisliti, a da mi se na zavrti u glavi…

A tek dimenzije! Kakvi su tu već zaokreti dokazani, pobijene teorije, nove postavljene…

najčitanije