„Ustani i kreni!“ – novi projekt udruge Novi svijet

imp

Ustani I Kreni

“Ustani i kreni!” novi je programski koncept udruge Novi svijet postavljen na temeljima dugogodišnjeg iskustva u području borbe protiv ovisnosti i promicanje temeljnih životnih vrijednosti. A ovih dana su objavili i prvi u nizu video klipova koje pripremaju u ovoj godini u okviru tog projekta.

Ideju projekta otkrio nam je Domagoj Kovačić.

„Hodam po gradu poslije tog potresa, svi znamo kakva je to bila situacija, depresija, ruševine sve skupa nema mladih, nema djece. Od tud je bila i prva ideja, moramo nešto napraviti da tu djecu malo dignemo. Djeca se raseljavaju, djeca odlaze, djeca nemaju volje.
Tako je jednostavno došla ideja da snimimo par video klipova u kojima ćemo sa nekom djecom, u kojima je ostalo nešto pozitive i energije, pokazati da ovdje još ima života i da djeca pozovu ljude, pogotovo svoje vršnjake, da se isplati ovdje živjeti i da život ide dalje.
Ta ideja se svima svidjela iako je zamišljena u početku kao nešto minimalističko. Nešto malo inicijalnih sredstava dao je Grad Sisak, što je bilo dovoljno da uđemo u projekt barem na nekim osnovama, čisto da ispitamo situaciju. S obzirom da se ta ideja svima svidjela, malo smo gledali, pojavio se natječaj Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, napisali smo natječaj te to uobličili i formirali u projekt dostojan Novog svijeta.
U video klipovima glavni akteri, djeca, pozitivna i vrijedna u Sisku, pozivaju svoje vršnjaka na, prije svega, Ustani i kreni, gdje je poanta da se isprati živjeti, a što odmah znači da se odmičemo i od problematike ovisnosti.
Iskoristili smo svoje stare veze i dobru suradnju i dobra poznanstva sa djelatnicima sisačkih srednjih škola, kojima se ovom prilikom zahvaljujem to su iz Gimnazije Sisak profesorica Marijana Milas, profesorica Vesna Rogulja Mart i iz Strukovne škole Sisak, naša stara suradnica, Gabrijela Kramarić, koje smo zamolili da nam preporuče djecu koja bi to mogla napraviti.
Ovom prilikom se zahvaljujem jer je se ta suradnja pokazala, svaki puta, izuzetno uspješnom. To su vrijedni djelatnici škola koji entuzijastički pristupaju stvarima kao i mi, i poslali su nam stvarno vrhunsku djecu. To nas je sve skupa malo diglo i oživilo, mi smo s tom djecom, kao što uvijek konceptualno radimo, konceptualno odradili i nekoliko pripremnih, uvodnih, radionica. Prvi video klip je snimljen, a oni će poslije ići, u nekom dinamičkom tempu, svaka tri tjedna. Do kraja godine trebalo bi izaći 12 video klipova.“, rekao je Kovačić pozivajući sve da pomognu u širenju te ideje.

 

Glavna programska aktivnost snimanje je, postprodukcija i objava serije kratkih motivacijskih videozapisa u kojima mladi (srednjoškolci) različitih interesa, iskustava, političkih, svjetonazorskih uvjerenja, ali pozitivnih životnih stavova, osobnim primjerom izravno pozivaju vršnjake na suočavanje s problemima i aktualnim životnim izazovima te ih potiču na prihvaćanje temeljnih životnih vrijednosti i život bez ovisnosti.

Snimanje i postprodukciju obavit će u skladu s najvišim profesionalnim standardima, a provodit će se u uskoj suradnji s renomiranim stručnjacima ovog tematskog područja (liječnici, pedagozi, sociolozi, novinari, stručnjaci za odnose s javnošću) te u izravnoj interakciji s krajnjim korisnicima.

 

Ovim programom Udruga za djecu i mlade Novi svijet želi motivirati naše mlade sugrađane u osjetljivom adolescentskom razdoblju na sadržajniji, zdraviji i, u konačnici, sretniji život kroz usvajanje novih i/ili zapostavljenih životnih navika, dodatno značajno narušenih nedavnim traumatičnim događajima koje su pogodile naše geografsko područje provedbe (potres, pandemija).

 

Prvi video možete pogledati na sljedećim poveznicama:

FB / https://www.facebook.com/novi.svijet.sisak

TT / https://www.tiktok.com/@novi.svijet.sisak

IG / https://www.instagram.com/novi.svijet.sisak/

najčitanije