"Urbanizam antičke Siscije" u Gradskom muzeju Sisak

pm

261020211635281782.jpeg

Predavanje “Urbanizam antičke Siscije” dio je ciklusa predavanja “Sisak u svjetlu novih arheoloških istraživanja“ kojim se nastoji upoznati javnost s rezultatima i spoznajama arheoloških istraživanja provedenim na području grada Siska.
Interes za Sisciju kao mjesto ostataka antičke prošlosti seže još od kraja 17. st. što se očituje u izradi niza nacrta i kartografskih prikaza njezinih ostataka koji se čuvaju u arhivskim zbirkama Kaptolskog arhiva u Zagrebu, Državnog arhivu u Sisku, Ratnog vojnog arhiva u Beču, Nacionalne biblioteke u Budimpešti, Univerzitetske biblioteke u Bologni. Na temelju rezultata dosadašnjih arheoloških istraživanja, koji se u Sisku odvijaju od polovice 19. st. te analize i interpretacije kompletne dokumentacije nastale o Sisciji, gotovo u cjelini poznat je perimetar Siscije unutar gradskih zidina, a po prvi put dobivamo i podatke o veličinama gradskih blokova, karakteru pojedinih kvartova te razvijenosti i orijentaciji ulične gradske mreže u pojedinim razdobljima razvoja Siscije.
Predavanje, koje vodi dr. sc. Tatjana Lolić, održat će se u četvrtak, 19.ožujka u Gradskom muzeju Sisak s početkom u 19 sati.

najčitanije