Upoznajte kratki metar

9sff (2)

Iako se kratki film često nepravedno gura u zapećak, čemu smo svjedočili i na ovogodišnjoj dodjeli Oscara gdje su mnogi vrijedni kratkometražni filmovi izbačeni iz glavnog programa, Star Film Fest već devet godina za redom ističe i cijeni vrijednost umjetničke forme kratkog metra. Jer kao što svi znamo, sve što je lijepo – kratko traje.

 

Što je uopće kratkometražni film? Kratkometražni ili kratki film je izraz koji se najčešće koristi za filmove u trajanju od 10 do 20 minuta. Kratki film bio je karakterističan za najraniji period nijemog filma, odnosno same početke filmske umjetnosti, i u nekom trenutku su malkice ispali iz mode, a filmskim platnima zavladali cjelovečernji dugometražni filmovi. Jedan od prvih filmova ikada snimljenih bio je svima nam poznati kratki dokumentarac “Dolazak vlaka na stanicu” braće Lumiere. Uz njega se veže i popularna urbana legenda da su se gledatelji u kinu, kada je vlak na platnu krenuo prema njima, od straha razbježali!

Po kratkim filmovima bio je poznat i Charlie Chaplin, a danas najčešće uživamo u kratkim animiranim filmovima, od slavnog crtića “La Linea”, preko “Wallacea i Gromita”, “Frankenweenie” Tima Burtona i raznoraznih animiranih serijala. I Hrvatska ima dugu i lijepu tradiciju kratkog animiranog filma za koju je posebno zaslužan Zagreb Film, a u povijest svjetske kinematografije smo se upisali filmom “Surogat” Dušana Vukotića koji je osvojio Oscara 1962. godine.

 

Kratki film možemo usporediti i s kratkom pričom u književnosti. Kratki film, baš kao i priča, ne prašta prazan hod i pogreške, za što je potrebna iznimna vještina pripovijedanja – zbog toga se često koristi u obuci mladih filmaša kako bi savladali filmsku formu.

 

A upravo zbog svog kratkog trajanja on može imati veću moć i utjecaj na gledatelja, angažirati gledateljevu maštu pružajući mu tek brzinski uvid u određeni događaj, situaciju, pustolovinu…

 

I u užurbanu se svakodnevicu 21. stoljeća savršeno uklopio kratki film! Svaki put kada gledamo YouTube videe, Tik Tokove i Instagram Reels, uživamo u kratkoj formi – a neki od tih sadržaja mogu biti prava mala umjetnička djela.

 

Zato nemojte da vam ove godine naši kratkiši prođu ispod radara! Kada dođe kraj ljeta, nakon sunca, mora i soli, rezervirajte bar pola sata za Sisak i kratke filmove na devetom izdanju Star Film Festa!

najčitanije