Umjetnost i stanovanje u Željezari - predavanje i projekcija dokumentarnog filma

imp

O umjetnosti i stanovanju u kvartu Željezara bit će riječi danas, 5.rujna, na platou ispred ulaza u Odjel Caprag sisačke knjižnice.
Predavanje na temu „Park skulptura Željezare Sisak“ s početkom u 18.30 održat će dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, nakon čega će biti prikazan dokumentarni film iz 1965. godine “Uz tvornicu je niknuo grad”.
Park skulptura Željezare Sisak je zbirka skulptura na otvorenom nastalih u okviru likovne kolonije koju je Željezara organizirala od 1971. do 1990. godine. Od 2012. godine skulpture imaju status zaštićenog kulturnog dobra. Dr. sc. Sagita Mirjam Sunara s Umjetničke akademije u Splitu u svom će predavanju govoriti o aktivnostima koje sa studentima provodi u okviru godišnjih konzervatorsko-restauratorskih radionica u Parku, od intervjuiranja umjetnika koji su sudjelovali u Koloniji do analize materijala od kojih su skulpture izrađene.
Nakon predavanja slijedi projekcija kratkog dokumentarnog filma “Uz tvornicu je niknuo grad” o izgradnji radničkoga naselja uz sisačku željezaru. Kratki komentar na film dat će mr. sc. Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskoga muzeja Sisak.

P R O G R A M
18.30 – 18.40 Pozdravna riječ organizatora
18.40 – 19.10 dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, “Park skulptura Željezare Sisak: istraživanje i očuvanje” (predavanje)
19.10 – 19.30 “Uz tvornicu je niknuo grad” (projekcija dokumentarnog filma iz 1965. god.)

najčitanije