ZBORAŠI U BAZILICI SV. KVIRINA

U subotu koncert AZ Ivan Goran Kovačić "Biseri hrvatske zborske sakralne glazbe"

Az 2021 Rsz

Zbor prikuplja sredstva za obnovu Glazbene škole Fran Lhotka

U subotu, 06. studenog s početkom u 18:30 sati, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić ispunit će zvukom Crkvu svetog Kvirina u Sisku te će izvesti a cappella koncert „Biseri hrvatske zborske sakralne glazbe.“

Program, koji je osmislio umjetnički voditelj zbora Luka Vukšić, kronološki prolazi kroz stoljeća hrvatskog a cappella glazbenog stvaralaštva, od glagoljaškog crkvenog pjevanja pa sve do 21. stoljeća.

Veličanstvene skladbe koje će ispuniti svaki zakutak prostora nastale su u umovima Ivana Lukačića, Franje Dugana i Mate Lešćana, koji su cijeli svoj stvaralački vijek proveli skladajući sakralnu glazbu. No, naći će se tu i djela naših velikih skladatelja koji su uglavnom djelovali izvan crkvenih institucija poput Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca i Borisa Papandopula.

„Ovaj koncert smo već održali u Rijeci, a nakon Siska planiramo posjetiti i Osijek i Zagreb. Koncert ima i humanitarnu notu koja se u Sisku neće ispoštovati, jer skupljamo sredstva baš za Sisak. Skupljamo dobrovoljne donacije za obnovu Glazbene škole Frana Lhotke“, pojašnjava jedan od članova uprave zbora Lovro Sinjeri.

Ulaz na koncert je besplatan te se nije potrebno ranije najaviti.

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić je, unatoč svojim umjetnički dosezima, amaterski zbor te je zbog održavanja koncerta u zatvorenom prostoru nužno strogo pridržavanje epidemioloških mjera te na koncert mogu ući isključivo oni koji imaju covid potvrde na bazi cijepljenja, preboljenja ili testiranja, a nužno je i nošenje maske.

 

najčitanije