U srijedu otvorenje izložbe "Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti"

imp

251020211635204129.jpeg

U sklopu Znanstvenog skupa “Arheološka istraživanja u Sisačko-moslavačkoj županiji” koji se odvija u Sisku od 5. – 9. listopada, u srijedu 7.listopada u 20 sati otvara se u Gradskom muzeju Sisak izložba “Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti”.
Kako se malo brončanodobno naselje, nastalo krajem drugog tisućljeća prije Krista neposredno prije ušća rijeke Kupe u Savu, preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih centara u međuriječju Save i Drave, a koje je u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod imenima Segestika i Siscija?
Odgovor na to pitanje ponudit će izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti, autora Ivana Drnića, kustosa Arheološkog muzeja u Zagrebu, koja će široj javnosti predstaviti nastanak, razvoj i kulturnu dinamiku ovog iznimnog naselja, svakodnevni život njegovih stanovnika, njihovu nošnju i ratničku opremu, prehranu, kao i gospodarske i trgovačke aktivnosti te duhovni život.
Predmeti koji se čuvaju u zbirkama Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Sisak, popraćeni rezultatima suvremenih arheoloških istraživanja, omogućili su uvid u kontinuirani razvoj sisačkog pretpovijesnog naselja tijekom cijelog prvog tisućljeća prije Krista, sve do 35. godine pr. Kr. Tada ovo naselje, smješteno na strateškom položaju ključnom za prodor u Panoniju, osvajaju rimske legije predvođene Oktavijanom, budućim carem Augustom, te ono postaje važno vojno uporište, a kasnije i slavni rimski grad Siscija.
Ova će izložba predstaviti dvjestotinjak arheoloških predmeta, ali i brojne ilustracije, rekonstrukcije i audiovizualne materijale kojima će se pokušati dočarati život stanovnika Segestike i Siscije.

izložba segestika siscija 2

najčitanije