U Sisku obilježavanje 10. godišnjice provođenja projekta Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja

imp

Vizual, Andrea Petrlik Huseinović(1)

Manifestacija obilježavanja 10. godišnjice međudržavnog projekta Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja, koji se provodi pod okriljem Hrvatskoga knjižničarskog društva i Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, održat će se u petak, 21. travnja 2023., u Domu INA Rafinerija nafte u Sisku, s početkom u 11 sati.
Svečani događaj organizira Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji sa Zvezom bibliotekarskih društev Slovenije, pokrovitelja i mnogih sponzora.

 

Program obilježavanja ovog značajnog jubileja, sadržavat će kulturno-umjetnički program u kojem će nastupiti učenici hrvatskih i slovenskih škola sudionika projekta, književni susret na kojem će učenici razgovarati s piscima s obje strane granice, te okrugli stol na temu poticanja i promocije čitanja, književne produkcije i prijevoda.

 

 

Ovaj projekt započet je 2013.g. (2013. proglašena je godinom čitanja naglas s ciljem isticanja važnosti čitanja naglas u razvijanju čitalačkih navika i vještina među djecom) suradnjom OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće i OŠ bratov Polančičev Maribor.

Cilj projekta je promocija čitanja nacionalnih književnosti kroz razvoj svih vrsta pismenosti, a književna djela čitaju se naglas u skladu s Odlukom Europske organizacije za promicanje čitanja EU READ.

Projekt se provodi u hrvatskim i slovenskim osnovnoškolskim knjižnicama. U hrvatskim se školama čitaju prijevodi slovenskih autora, a u slovenskim hrvatskih autora. Književna djela čitaju se naglas i povezuju s Nastavnim planom i programom. Sudjeluju cijeli razredi, interesne skupine i nastavno osoblje.
Za završni susret, koji se u pravilu organizira potkraj nastavne godine, pripremi se kraći program kojim se prikaže djelo koje se čitalo. Projekt pored čitanja i obrade književnog djela sadrži i istraživački rad u kojem učenici istražuju povijest, kulturu i znamenitosti kraja škole partnera. Voditelji povežu dvije škole (jednu hrvatsku i jednu slovensku) koje zatim kroz nastavnu godinu međusobno surađuju. Škole partneri same dogovaraju koja će djela čitati, koji će razredi/interesne skupine sudjelovati te kada i gdje će organizirati završnicu projekta. Na završnom susretu jedni drugima prezentiraju djela koja su čitali i aktivnosti kojima su čitanje popratili, međusobno se bolje upoznaju te razmjene iskustva i dojmove. Škola domaćin organizira turističko razgledavanje mjesta kako bi učenici upotpunili svoja istraživanjem, stečena znanja.

 

 

CILJEVI PROJEKTA:

promicanje i poticanje čitanja naglas
promocija školske knjižnice
razvijanje svijesti o važnosti i utjecaju čitanja naglas
razvoj čitalačkih sposobnosti i vještina
razvoj svih vrsta pismenosti
promocija hrvatske dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture
upoznavanje djela slovenske dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture
uporaba novih medija u interpretaciji književnog djela
bogaćenje jezika i razvoj kritičkog mišljenja
kreativno i suradničko korištenje Informacijsko-komunikacijske tehnologije
ovladavanje metodama istraživačkog rada
unapređivanje vještina i sposobnosti javnog nastupa
promocija europskog identiteta

 

 

Foto – Vizual, Andrea Petrlik Huseinović

najčitanije