U Preloščici obilježena stoljetna tradicija izrade tambura

imp

spomenik tamburi 4

Povodom obilježavanja stoljetne tradicije izrade tambura u Preloščici je 8.siječnja otkriven prvi spomenik tamburi, rad petrinjskog umjetnika Valentina Valenta.

Spomenik tamburi

Foto – Sisačko – moslavačka županija

 

 

Izrada tamburica u ovom mjestu počela u drugoj polovici 19. stoljeća. Tada je nekoliko obrtnika počelo s izradom tambura, odnosno svih vrsta žičanih instrumenata – bisernica, beglajta, basova i drugih instrumenata, a što je kasnije preraslo u tvornicu koju je obitelj Gilg otvorila 1894. godine.
Ta je tvornica izvozila svoje instrumente na gotovo sve kontinente i primila brojne nagrade za kvalitetu. Nažalost, tradicija je prestala sredinom prošlog stoljeća, kada je preminuo Stjepan Gilg, potomak obitelji Gilg. Nekoliko je obrtnika, u Sisku i u Preloščici nastavilo s izradom tambura, ali ne u tako značajnom opsegu.

spomenik tamburi 1

 

Otkrivanju spomenika prethodila je sveta misa u crkvi sv. Mihaela u Preloščici koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić. Koncelebrirao je domaći župnik Ivan Ćorić, a svečanosti su uz brojne župljane, te članove kulturno umjetničkih društva i tamburaša u narodnim nošnjama, nazočili i inicijator ovog obilježavanja državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan sisačko-moslavački Ivan Celjak te predsjednik Lokalne akcijske grupe Zrinska gora – Turopolje Božidar Antolec.

 

 

Projekt je proveo LAG Zrinska gora-Turopolje, uz potporu državnog tajnika Tugomira Majdaka i u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom te se za Preloščicu bez dvoumljenja može reći da je kolijevka zanata izrade tambura. Veliku pomoć oko prikupljanja povijesnih dokumenata, podataka i fotografija važnih za ovaj projekt nesebično je pružila obitelj Zwirin, nasljednici obitelji Gilg, stvaratelja ručne industrije tambura. Skulptura tambure izrađena je na temelju najstarijeg sačuvanog primjerka i svoje je mjesto našla ispred Župnog dvora crkve sv. Mihaela u Preloščici.

Spomenik tamburi

Foto – Sisačko – moslavačka županija

 

Župan Celjak pozdravljajući mnogobrojne mještane Preloščice i njihove goste izrazio je zadovoljstvo što je projekt spomenika tamburi realiziran. “Na ponos svih Posavki i Posavaca, Siščanka i Siščana i dalje ćemo raditi na dodatnim sadržajima kako bi se diljem Hrvatske čulo za Preloščicu, za Sisak”. S obzirom na velike aktivnosti koje Županija ulaže u obnovu objekata iz svoje nadležnosti od zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi, župan Celjak kratko je upoznao prisutne o stanju obnove naglašavajući kako je potres uzrokovao štetu gotovo milijardu kuna, ali uz velike napore do sada je Županija obnovila 50 objekata i trenutno su otvorena 44 gradilišta.

 

 

“Nažalost Županija nema puno nadležnosti na području Donje Posavine, međutim i tu ulažemo dodatne napore kako bi realizirali određene projekte. Između ostalog zadužili smo županijsku upravu za ceste koja je tražila suglasnost Grada Siska da se asfaltira cesta od Brezovice do Svinjičkog. Iako je to cesta u nadležnosti Grada Siska, nakon dugog niza godina, ove godine ćemo je asfaltirati. Također smo pokrenuli razgovore za dom u Preloščici koji je neodržavan, devastiran i oštećen u potresu. Županija i tu ima plan i sredstva kako ga obnoviti i staviti ga na raspolaganje stanovnicima Preloščice i cijele Donje Posavine. Ono najvažnije je da se poduzme sve da naši ljudi ostanu na ovom području, a zadržat će ih samo razvoj ovog kraja i dobra plaća zbog čega će Županija i dalje nastaviti podržavati sve projekte na području Donje Posavine.”, rekao je župan Celjak.

 

U homiliji je biskup Košić podsjetio kako se na blagdan Krštenja Gospodinova završava božićno vrijeme te se osvrnuo na pročitano evanđelje i istaknuo kako je poruka današnjeg blagdana da se Bog nikada nas ne odriče. Na kraju je rekao kako se ova sveta misa slavi jer obilježavamo stoljetnu tradiciju ovog mjesta u izradi tamburica koje rađaju radost u nama svaki puta kada zasviraju.
„Ti instrumenti prate glazbom misu, ali i druga ljudska veselja. To je naše tradicionalno autohtono glazbalo kojem se radujemo jer pokazuje dušu našeg naroda. Zahvaljujemo Bogu na tome jer nas to čini ponosnima i to bismo trebali sačuvati za generacije koje dolaze“, istaknuo je biskup Košić.

 

 

 

Foto – Sisačka biskupija

Foto: Sisačka biskupija

najčitanije