U Pragu otvorena izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“

imp

251020211635198219.jpeg

U povodu 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića u srijedu, 14. srpnja, u praškoj galeriji Muzeja iluzijske umjetnosti otvorena je izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“. Izložbu, koja govori o bogatom životu hrvatskog političara, neumornog borca za prava hrvatskog naroda, književnika, prevoditelja i publiciste, svečano je otvorila veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Češkoj, Njezina Ekselencija Ljiljana Pancirov.

Prilikom otvorenja izložbe veleposlanica Pancirov čestitala je Kulturnome centru braće Radić, kao i autoru izložbe Ivici Valentu, na ovoj izložbi koja donosi sadržajan pogled na jedan iznimno bogat život, snažnu osobnost političara, književnika i publicista koji je svojim radom i idejama obilježio kraj 19. i početak 20. stoljeća.
„Izložba podsjeća na snažne veze Stjepana Radića s češkim narodom, a posebice ljubav koju je gajio prema češkom jeziku, kulturi i postignućima. Potiče razmišljanja o suvremenosti Radićeve misli kreirane u prilikama u kojima je odrastao, koje su ga oblikovale i vodile u realizaciji ciljeva“, naglasila je veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Ljiljana Pancirov.

radić prag 6 radić prag 5 radić prag 4

Izložbu o Stjepanu Radiću u Prag donosi Kulturni centar braće Radić koji je izložbu na Radićev 150. rođendan, 11. lipnja, prvo otvorio u Desnome Trebarjevu, njegovu rodnome selu. Izložba zatim seli u Prag, grad u kojem je Radić živio i djelovao. Izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“ dočarava životni put malog dječaka rođenog uz Savu koji je prevalio velik i mukotrpan put do političkih pozornica na kojima se borio za samostalnost Hrvatske, usput je čvrsto povezavši s Češkom.

Pražani će moći pobliže upoznati Stjepana Radića, ali i tradicijskih duh njegovog rodnog kraja jer su u Muzej iluzijske umjetnosti stigle i velike fotografije koje prikazuju kako su se obavljali radovi u polju prije 150 godina, kako se prala odjeća na Savi, zatim brojni uporabni predmeti iz toga razdoblja te tri posavske narodne nošnje.
“U godini koju je Skupština Sisačko-moslavačke županije proglasila Godinom Stjepana Radića, on će opet biti prisutan u gradu i zemlji koji su uvelike obilježili njegov život. Ponosni smo i zadovoljni što smo ovom izložbom podsjetili javnost na važnost političara koji je snažno i duboko utjecao na političku i kulturnu povijest Hrvatske, ali i okolnih zemalja. Uz životnu priču o Stjepanu Radiću Kulturni centar braće Radić u Prag donosi i djelić baštine njegove Posavine, kraja iz kojeg je potekao i koji ga je oblikovao”, naglasila je ravnateljica Kulturnog centra braće Radić, Jasmina Jovev.

radić prag 2 radić prag 1

Autor izložbe „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“ muzejski je savjetnik u Gradskom muzeju Sisak, ustanovi koja je pomogla realizaciju samog projekta.
„Izložba donosi dio kulturne baštine Radićeva rodnog sela Desnog Trebarjeva kroz neke uporabne predmete i narodne nošnje. Što se tiče samog Stjepana Radića na izložbi su zastupljene njegove brošure koje je pisao, a predstavljaju temelj osnutka Hrvatske seljačke stranke. Također izlažemo metak kojim je Radić ranjen u beogradskoj Skupštini, a u Pragu ga predstavljamo zahvaljujući mons. Juraju Kolariću koji nam ga je za ovu izložbu ustupio“, rekao je Valent.

Zahvaljujući pomoći Hrvatsko-češkog društva i njegovog predsjednika Marijana Lipovca te ravnateljice Muzeja iluzijske umjetnosti Prag Lidije Kovarik, a pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije izložba “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra” preselila se privremeno iz malenog Desnog Trebarjeva u samo središta Praga, u Muzej iluzijske umjetnosti.

radić prag 3 radić prag 8

Ravnateljica praškog Muzeja iluzijske umjetnosti Lidija Kovarik izrazila je veliko zadovoljstvo što je izložba o Stjepanu Radiću svoj put izvan granica Hrvatske počela upravo u Zlatnome Pragu i Muzeju smještenom na Trgu Starog mjesta i izložbenim prostorijama iz 12. stoljeća.
„S velikom radošću danas u Muzeju iluzijske umjetnosti svjedočimo povezivanju niti u savršenom platnu hrvatsko čeških odnosa i kao što je rekao Stjepan Radić – samo živom voljom, u suradnjih svih za sve stvara se sa živima živa povijest jednog naroda“ istaknula je direktorica Muzeja iluzijske umjetnosti Lidija Kovarik.

U proslavu obilježavanja 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića u Pragu se priključilo i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj organiziravši koncert Hrvatskog gitarističkog kvarteta u crkvi Sv. Norberta gdje su Stjepan i Marija Radić vjenčani davne 1898. godine.

radić prag 9

Napomenimo da je Radić nakon protjerivanja s Pravnog fakulteta u Zagrebu zbog akcija protiv vlasti školovanje 1893. godine nastavio u Pragu otkud je također protjeran. Radić je idealizirao Čehe kao najnapredniji i najkulturniji slavenski narod zadivljen time što su Česi imali razvijeno gospodarstvo, bankarstvo i školstvo, iako su imali mnogo manju autonomiju od Hrvatske. Tijekom školovanja u Pragu upoznao je svoju buduću suprugu Mariju Dvořákovu s kojom se dopisivao na češkom i hrvatskom jeziku sve dok, unatoč protivljenju svojih obitelji, nisu ozakonili svoju vezu. Marija Radić svesrdno je podržavala svog muža, pretipkavala je njegove rukopise i pripremala ih za objavu, a uspješno je vodila i njihovu Slavensku knjižaru u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici kojom je bračni par Radić stekao egzistencijalnu samostalnost uvelike zahvaljujući blagonaklonosti čeških knjižara.
U Prag se vratio zajedno sa suprugom nakon što je okončao svoje školovanje u Parizu te je u to vrijeme surađivao s listovima Česká revue, Osvěta, Rozhledy, Radikální listy, Samostatnost i Slovanský přehled. U Pragu objavljuje i knjigu Současné Chorvatsko koja sadrži dijelove njegova završnog rada na Slobodnoj školi političkih znanosti u Parizu.
Izložba u Pragu ostaje otvorena do 10.kolovoza.

najčitanije