U petak počinju 7.dani industrijske baštine

mradenovic

Gradski muzej Sisak, zajedno s partnerima, već sedmu godinu zaredom organizira jedinstvenu manifestaciju na hrvatskoj razini. Ona obuhvaća izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija, dječje radionice i niz drugih događanja kojima je za cilj upoznavanje javnosti s bogatom industrijskom baštinom Siska i njezinim potencijalima. Ovogodišnja manifestacija uključuje izložbu Industrijski dizajn – Iskra posvećenu poznatoj tvornici koja je izrađivala niz uporabnih predmeta koji su bili prepoznati kao dio svakodnevice brojnog stanovništva. Predmeti su iz zbirke poznatoga hrvatskog kolekcionara Tonija Politea. Druga izložba Industrijska baština Siska ” Bila jednom industrija, bili jednom ljudi”, rezultat je višegodišnjeg bavljenja industrijskom baštinom i starim fotografskim tehnikama sisačkog fotografa Miroslava Arbutine – Arbea. Na istoimenoj izložbi bit će prezentirana i fotomonografija Industrijska baština Siska okom fotografa koja je nastala zahvaljujući suradnji Foto galerije „Siscia Obscura“ koju vodi već spomenuti autor i Gradski muzej Sisak. U njoj su prezentirani radovi Stanka Abadžića, Janka Belaja, Damira Matijevića, Tomislava Veića i Miroslava Arbutine–Arbea.
Na manifestaciji će biti prezentirana i industrijska baština Zagreba koju više od jednog desetljeća istražuje Goran Arčabić iz Muzeja grada Zagreba. Rezultat njegova rada su i katalozi izložbi posvećeni toj problematici objedinjeni pod nazivom ”Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive” , koji će biti prezentirani sisačkoj javnosti.
Po prvi put će se prezentirati i projekt istraživanja i prezentacije industrijske baštine Ivanić-Grada. Prezentatorica će biti Ana Gašparović, predsjednica Udruge Prijatelji baštine – Amicihereditatis iz Ivanić-Grada. Na manifestaciji će se već tradicionalno u suradnji s Turističkom zajednicom grada Siska održavati i Sisački festival piva, posvećen bogatoj sisačkoj pivarskoj tradiciji, te biciklijada po industrijskoj baštini koja ima za cilj prezentiranje Siska kao cikloturističke destinacije. Tijekom dvotjednog programa održavanja manifestacije održat će se već tradicionalna radionica za djecu ”Dobra industrija”, koja popularizira takvu vrstu baštine među predškolskom i školskom djecom. Tijekom cijelog razdoblja održavanja manifestacije radit će se i na promociji projekta Infocentara industrijske baštine Holandska kuća koji po svome završetku treba postati središnje mjesto prezentacije takvog tipa baštine grada i njegove okolice.
Program 7. dana industrijske baštine grada Siska možete pronaći ovdje.

najčitanije