U petak i subotu Dani češke kulture

mradenovic

261020211635230561.jpeg

Češka beseda Sisak i ove godine, deseti put za redom, organizira Dane češke kulture s ciljem očuvanja baštine i promocije češke kulture.

U petak 20. rujna u 19:00 sati u prostorijama Češke besede Sisak na Trgu grada Heidenheima 1, održat će se predavanje dr.sc. Jasenke Kranjčević iz Instituta za turizam i otvorenje izložbe na temu Česi – naši prvi arhitekti i turisti. Dani češke kulture uvijek imaju temu prepoznatljivu za češku tradiciju i kulturu, a ove godine organizatori su se odlučili za spoj arhitekture i turizma na hrvatskom Jadranu.

Naime, u sjeni brojnih legendi i mitova o Česima na Jadranu, praćenih brojnim stereotipima i predrasudama, leži nedovoljno poznata činjenica da su baš Česi još u vrijeme Austro-Ugarske među prvima otkrili ljepotu i potencijale Jadrana i to ne samo kao gosti, nego i kao arhitekti, graditelji i investitori, koji su osmislili i oblikovali brojna kupališta, hotele i vile. Tada je na Jadran dolazila dobrostojeća češka elita, a domaće stanovništvo još nije imalo naviku kupanja u moru, pa su uživanje na plaži nazvali – češki život.  Danas, sto i više godina poslije, Česi su i dalje zaljubljeni u kristalno bistro Jadransko more.

POZIVNICA_RAZGLEDNICA finish2

Dani češke kulture nastavljaju se u subotu 21. rujna s početkom u 19:30 sati u Kazalištu  21, gdje će se održati Večer pjesme i plesa tijekom koje će nastupiti glazbene, folklorne i pjevačke skupine Čeških beseda Hercegovac, Zagrebačke županije i Siska te FA Ivan Goran Kovačić Sisak.

Dani češke kulture održavaju se pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Ulaz na sve programe je slobodan.

najčitanije