U knjižnici predavanje o glaukomu i mjerenje šećera u krvi

imp

261020211635256738.jpeg

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak organizira danas predavanje o glaukomu od 18 sati u Odjelu za odrasle. Prije početka predavanja, u 17 sati, građani će moći besplatno izmjeriti šećer u krvi.
Gošće: Sanda Rožanković, dr. med., oftalmolog, Dunja Šmidt, dr. med., oftalmolog, subspec. strabologije i dječje oftalmologije, Morana Gromača Grgić, dr. med., oftalmolog
Organizatori: Udruga slijepih SMŽ Sisak, Dijabetičko društvo grada Siska, Gradsko društvo Crvenog križa Sisak, Opća bolnica „dr. Ivo Pedišić“ Sisak – Odjel za oftalmologiju i optometriju
Svjetski dan glaukoma obilježava se 12. ožujka, u sklopu tjedna borbe protiv glaukoma (od 7. do 12. ožujka 2016. godine) na inicijativu Svjetske glaukomske organizacije i Svjetske organizacije pacijenata oboljelih od glaukoma, s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti.
Glaukom je vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u svijetu, a oko 4,5 milijuna ljudi u svijetu slijepo je zbog posljedica ove bolesti. Glaukom se, upravo zbog nedostatka simptoma i spore progresije, naziva i „kradljivac vida“ pa 50 % bolesnika u razvijenim zemljama ni ne zna da boluje od njega, dok se taj broj u nerazvijenim zemljama kreće oko 90 %. Pravodobnim otkrivanjem bolesti, šteta se može spriječiti. Cilj obilježavanja Svjetskog tjedna borbe protiv glaukoma jest širenje znanja i svijesti o glaukomu s naglaskom na pravovremeno otkrivanje, prevenciju razvoja te smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba kao posljedice glaukomske bolesti.

najčitanije