Treći dan Star Film Festa - Masterclass, filmski kviz i proglašenje pobjednika

457271747 1139266118203415 3978403391433305324 N

Zadnji dan SFF-a, subota, 31. kolovoza počinje na Šetalištu Vladimira Nazora u 15:00 uz Masterclass na temu međunarodne suradnje na filmskim projektima. Na masterclassu će sudjelovati redatelj i kreativni i izvršni producent filma ‘1 Million Followers‘, Marius D’Gasco i  producent, glumac i voditelj lokacija Matt Easton (SAD) najbolje znan po svom radu na filmovima kao što su ‘Amp House Massacre’, ‘Malibu Horror Story’, ‘Khloe Kane: The Listing’ i ‘Archenemy’.

 

Na Masteclassu će također sudjelovati i hrvatska producentica Anita Juka koja je nakon diplome prava na Sveučilištu u Zagrebu 2003. godine pokrenula vlastitu producentsku tvrtku 4Film. U svojoj uspješnoj 20-godišnjoj karijeri producirala je preko 30 igranih filmova, 20 europskih ko- produkcije različitih žanrova i brojne reklamne kampanje za komercijalne klijente. Poznati naslovi uključuju produkciju ‘The River Wild 2’ (2023.), igranog igranog filma redatelja Bena Ketaija, u produkciji Universal Studio, s Leightonom Meesterom i Adamom Brodyjem u glavnim ulogama. Film je trenutno dostupan na Netflixu i VOD-u. Koproducirala je dugometražni igrani film ‘Infinity Pool’, redatelja Brandona Cronenberga, s Alexanderom Skarsgardom, Miom Goth i Cleopatrom Coleman u glavnim ulogama. Film je dobio podršku Eurimagesa, a distribuiraju ga NEON/TOPIC, Universal Studios i Focus Features. ‘Infinity Pool’ je proslavio svoju međunarodnu premijeru na Sundance Film Festivalu 2023. i europsku premijeru na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu 2023. Film je 2024. godine nominiran u 11 kategorija uključujući za najbolji film i najbolju režiju od strane Akademije kanadske kinematografije na Television for the Canadian Screen Awards. Godine 2022. dva njezina dugometražna igrana filma ‘Burning Day’ redatelja Emina Alpera i ‘Butterfly Vision’ redatelja Maksyma Nakonechnyija premijerno su prikazana na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu 2022. u sekciji Un Certain Regard. Oba su filma dobila međunarodna priznanja i prikazana su na više od 100 različitih festivala diljem svijeta te su nagrađena brojnim nagradama. Jedan od njezinih najuspješnijih filmova je ‘Ti mene nosiš’ redateljice Ivone Juke. Ova snažna drama svoju je međunarodnu premijeru imala na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, pozvana je na više od 20 filmskih festivala diljem svijeta i nagrađena sa 17 međunarodnih nagrada. ‘Ti mene nosiš’ natjecao se za titulu najboljeg europskog filma 2015. godine, a bio je i službeni kandidat za 88. dodjelu Oscara® za najbolji strani film. 2016. ’Ti mene nosiš’ postao je prvi film, ne samo iz Hrvatske, već i iz cijele regije, koji je otkupio gigantski VOD servis – Netflix i trenutno ga može pogledati 192 milijuna ljudi. Anita Juka prva je Hrvatica izabrana za članicu Upravnog odbora Europske filmske akademije (EFA) od 2021. do 2022. Članica je EFA-e, European Producers Cluba i Producers Guild of America.

 

Razgovor će moderirati mlada producentica, Laura Prpić.

 

U 17 sati na istoj lokaciji održati će se tradicionalni filmski kviz organiziran od strane Kvizopije, a fest zatvaramo u 20 sati uz proglašenje pobjednika i završnu projekciju nagrađenih filmova. Večeras će ovogodišnji žiri, kojeg čine filmska kritičarka i kustosica Dina Pokrajac, glumac Marko Kasalo te jedna od prošlogodišnjih pobjednica SFF-a, redateljica Martina Marasović, dodijeliti ukupno 5 nagrada, a to su Nagrada za najbolji industrijski film, Nagrada za najbolji igrani film, Nagrada za najbolji dokumentarni film, Nagrada za najbolji eksperimentalni film i Nagrada za najbolji animirani film.

 

Dodijeljena će biti i Nagrada Specijalna zvjezdica – za najbolji film po izboru selektorica koju dodjeljuju selektorice Anja Kavić i Martina Mladenović, dok će novčanu nagradu u sklopu Nagrade Specijalna zvjezdica – za najbolji studentski film dodijeliti  “mali žiri” zvan Stardusteri kojeg čine učenici srednjih škola grada Siska i Petrinje, a publika će svojim glasovima tijekom 5 natjecateljskih projekcija dodijeliti nagradu Zvjezdana prašina – za najbolji film po ocjeni publike.

 

Program je besplatan.

najčitanije