Svjetski dan plesa uz ambijentalnu predstavu „Steiner/SKICA“

imp

251020211635199569.jpeg

Ambijentalnom predstavom “Steiner/SKICA” u režiji Jasmina Novljakovića i koreografiji Jasminke Petek Krapljan koja je posvećena sisačkom slikaru Milanu Steineru obilježavamo ovogodišnji Svjetski dan plesa koji se slavi 29.4. Predstava Steiner premijerno je izvedena 2014.god. u sklopu projekta Industrijska baština Gradskog muzeja Sisak.
Predstava je dostupna online na linku.

steiner skica Steiner - Skica - 02
Kostimografiju potpisuju Igor Dobranić, Željko Nosić, Danijela Gotal Grgurač i Đurđica Huml, a sudjeluje Plesni teatar, Plesni studio i članovi starijih školskih grupa Baletnog studija Doma kulture Sisak te korisnici Doma za starije i nemoćne.

Na Svjetski dan plesa diljem svijeta čitaju se poruke.

Poruke za Međunarodni dan plesa 2021.
Hrvatska poruka: MAŠA KOLAR
Otkud ples?
Ples je oduvijek i u potpunosti. Želja mi je osvijestiti ples i život u (pra)iskonskom smislu, u kontekstu očuvanja naših instinkta u vrijeme kad su ugroženi što zbog pandemije, što zbog opće težnje kiborgizaciji.
Ples je toliko prirodan da je svijet bez njega nezamisliv. Živući svijet je unikatno i spektakularno čudo. Oboje su prirodna datost koja širi pozitivan i miroljubiv stav, pozitivnu energiju i zadovoljstvo.
Ples je na milijune načina prirođen našim tijelima; on blista u svojoj raznovrsnosti i bogatstvu.
Da – tijelo profesionalnog plesača često zahtjeva usamljenički život, ali kreativni nagon omogućuju nam da ostanemo društvena bića, povezujući nas s drugim tijelima da se u najneposrednijoj nuždi podržavamo i međusobno održavamo.
Stoga, poštujući svaku napisanu riječ o plesu kao manifestu naše kulture, sve vas pozivam da se više oslonimo na primordijalni potencijal tijela, na tu fino uštimanu „mašinu“ koja podupire ples i život.

najčitanije