Star Gradens i ove godine u skrivenim sisačkim vrtovima

imp

Star Gardens 1

Poznati trodnevni zvjezdani festival kratkog filma, sisački Star Film Fest, ove godine jubilarni deseti, održat će se od 31. kolovoza do 2. rujna i pod sisačko filmsko nebo donosi 38 naslova u sklopu natjecateljskog programa.

 

Uoči 10. Star Film Festa održat će se 5. Star Gardens, program koji donosi mogućnost gledanja filmova s prethodnih izdanja festivala i to u skrivenim vrtovima grada Siska.

 

Ova ljetna tradicija se ove godine nastavlja na staroj, ali i novoj lokaciji. Prvo izdanje ovogodišnjeg Star Gardensa održati će se u subotu, 19. kolovoza po prvi puta na jezercu Željezara (Slovenski trg 109) s početkom u 21:00.

 

Gledaju se kratki filmovi nagrađeni na prošlogodišnjem izdanju Star Film Festa – dobitnik nagrade za najbolji studentski film animirani Nowhere (r. Asaki Nishino), dobitnik nagrade za najbolji regionalni film – Divljač (r. Bojana Babić), najbolji dokumentarni film 9. SFF-a – Killer dog (r. Alexander Lemus) i dobitnk nagrade za najbolju montažu – Krotki (r. Jovan Dimoski), a nakon projekcija, uz druženje i opuštanje za dobru atmosferu će se pobrinuti DJ BROOX iz Rijeke.

 

 

Nowhere / Asaki Nishino / 2022 / Japan / animirani / 8’
Iako se osjećam kao da živim u sadašnjosti, ovdje, mislim da cijelo vrijeme nisam nigdje. I u nigdje, nalazim sada i ovdje.

 

Divljač / Bojan Babić / 2020 / Srbija / igrani / 16’
Tri žene krišom napuštaju rodno selo i odlaze u lov na divljeg vepra. Uz svaki novi pucanj, otkrivaju strast prema drugačijem plijenu.

 

Killer Dog / Alexander Lemus / 2022 / Španjolska / eksperimentaln / 12’
Killer Dog prati Chispersa nekoliko dana nakon njegovog prvog ubojstva. Što ga je nagnalo da počini ovaj zločin? Kakav je Chispers u svojoj svakodnevici? Ovaj dokumentarac kombinira operu, istiniti zločin,verité stil i produbljuje našu percepciju te konstrukciju uma naših ljubimaca kroz život psa.

 

Krotki / Jovan Dimoski / 2022 / Srbija / igrani / 22’
Lukica traži posao, muva se po ulici s društvom i zaljubljen je u curu koja pornografijom zarađuje za život.

 

 

Za ovogodišnju uvertiru i zagrijavanje za veliku proslavu deset godina Star Film Festa, na drugom izdanju Star Gardensa vraćamo se u čarobno dvorište obitelji Margić ( Ulica kralja Tomislava 9) gdje se od 21:00 gleda drugi blok filmova koji su na prošlogodišnjem izdanju osvojili nagrade, a to su – dobitnik nagrade selektorica Ant Hotel (r. Yu-Hsuan Teng ), dobitnik nagrade za najbolji igrani film Delovi tela (r. Svetislav Dragomirović), Sam’ se sekiramo (r. Nikola Kašić) dobitnik nagrade za najbolji eksperimentalni film te dobitnik nagrade Zvjezdana prašina, film Balakor (r. Daria Stilin) koji je osvojio nagradu publike,

 

Ant Hotel / Yu-Hsuan Teng / 2022 / Tajvan / animirani / 9’
Negdje usred ovog kišnog grada nalazi se maleni hotel s jednim osobljem na šalteru. Tog dana su došla tri gosta, zajedno s dosadnim mravima koji nikad ne odlaze.

 

Dijelovi tijela / Svetislav Dragomirović / 2021 / Srbija / igrani / 20’
Anita je šesnaestogodišnja djevojka, devijantnog ponašanja, izrazito izražene seksualne privlačnosti prema majci. Anita uspijeva sakriti svoje osjećaje od potištenih i odsutnih roditelja. Ali iz dana u dan osjećaji izmiču kontroli.

 

Sam’ se sekiramo / Nikola Kašić / 2022 / Hrvatska / eksperimentalni / 2’
Eksperimentalno-dokumentarni film koji istražuje frustracije prouzročene svakodnevnim obavezama i fizikalnošću prostora. Mlada djevojka (naratorica) i njen zaručnik preselili su se u kuću u kojoj se “sam’ sekiraju” zbog zamornih kućanskih poslova.

 

Bakalor / Daria Stilin / 2020 / Hrvatska / igrani / 20’
Branko je suvremeni Don Quijote. Njegove vjetrenjače su žalopojke mještana, nezadovoljna supruga i nemoguća birokracija. Jedan Badnji dan u Vrboskoj na otoku Hvaru pokazat će se kao najveći test za njega i za njegovo malo misto.

 

 

Cijeli program je besplatan.

 

Star Gardens je projekt Kino Kluba Sisak koji je počeo kao kao Zvjezdano kino u Fluidu, a 2018. godine se preimenovao u Star Gardens, građanima Siska poznatiji kao tradicija uživanja filmske umjetnosti u skrivenim sisačkim vrtovima pod zvjezdanim nebom.

najčitanije