Spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti na Noći muzeja u Gradskom muzeju Sisak

mradenovic

261020211635237143.jpeg

Večeras počinje jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija u godini, Noć muzeja. Manifestaciji se priključio i Gradski muzej Sisak, a ove godine spajaju prošlost i sadašnjost.
„Naziv ovogodišnje teme Noći muzeja je ‘Muzeji i inovacije – digitalna budućnost’. Riječ je o korištenju digitalnih tehnologija koje su danas sveprisutne,a koriste se u prezentaciji kulturne i povijesne baštine pojedinih sredina. Odlučili smo se priključiti toj temi, ali osmislili smo i svoju priču koju ćemo večeras provući kroz manifestaciju“, pojasnio je ravnatelj Gradskog muzeja, Vlatko Čakširan. U sklopu natječaja koji su proveli za potrebe Noći muzeja, prikupljali su se kratki filmovi sa sisačkim motivima snimljeni mobitelom ili GoPro kamerom. Kratki video zapisi, dobar su uvod u priču o sisačkoj kinematografiji
„Središnji događaj Noći muzeja bit će u 20 sati, kada ćemo prezentirati 110 godina kinematografije u Sisku. Kinematografija je bila iznimno bitna za razvoj popularne kulture, imali smo tri kina, a nekad je upravo kinematografija bila moderna tehnologija“, dodaje ravnatelj. Ove godine, potporu Muzeju i filmskoj pružila je i Glazbena škola Fran Lhotka, čiji će učenici izvesti koncert filmske glazbe.
Muzej će cijelo vrijeme, od 18 do 1 sat prezentirati digitalne tehnologije. Uz Glazbenu školu, u Noći muzeja sudjeluje i Tehnička škola Sisak koja je dala svoj moderni doprinos sisačkoj povijesti. Učenici škole prezentirat će primjenu 3D printera i skenera. Tvrtka Curious Cat i Turistička zajednica grada Siska prezentirat će hologram vezan uz Bitku kod Siska.Noć muzeja počinje u petak, 1.veljače u 18 sati, a trajat će do 1 sat ujutro.

najčitanije