„Slike iz života ratnika“ povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara

imp

261020211635239558.jpeg

U organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Siska, a povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara, večeras će se održati projekcija dokumentarnog filma “Slike iz života ratnika”, redatelja Silvija Mirošničenka. Na samoj projekciji biti će nazočan protagonist filma Ivan Anđelić Doktor koji će se prigodnim riječima obratiti publici.
„Slike iz života ratnika“ priča je o ratnom heroju vukovarske obrane, Ivanu Anđeliću–Doktoru i njegovom ratnom putu, film o istinskom heroju Domovinskog rata, koji je preživio ratni pakao Vukovara. Ivan Anđelić vuče obiteljske korijene iz Rame pa je nakon pada Vukovara sa svojim ratnim iskustvom i suborcima krenuo u obranu tog područja. Poput svih velikih heroja, tih, skroman, srce i duša svoje postrojbe, Ivan Anđelić–Doktor postaje zapovjednik obrane te ustrojava brigadu Rama. Polovicom lipnja 1992. godine je teže ranjen te nakon teškog izvlačenja i višesatnog putovanja preko Vran planine, Doktor je prebačen u bolnicu u Splitu. Iako ranjavan više puta, odbijao je otići u zasluženu mirovinu te je nastavio karijeru profesionalnog vojnika, a umirovljen je tek nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i preustroja ratnih postrojbi HV-a.
U režiji Silvija Mirošničenka početkom 2017. godine održana je premijera dokumentarnog filma u MSU-u, koji je bio dvaput prikazan iste večeri zbog velikog interesa gledatelja. U produkciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Udruge dr. Ante Starčević–Tovarnik, snimljen u minimalnim produkcijskim uvjetima, na čelu s redateljem Silvijom Mirošničenkom te na poziv Antuna Ivankovića iz Tovarnika, začetnika cijelog projekta, realiziran je ovaj sjajni dokumentarac o velikom, izuzetnom čovjeku i borcu. Tijekom snimanja filma, kao dodatni sponzori projekta pridružili su se Ministarstvo hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik.
Projekcija dokumenatrnog filma „Slike iz života ratnika“ počinje u Domu kulture večeras u 18 sati. Ulaz je slobodan.

najčitanije