Tri benda na pozornici Skwhata u sklopu ciklusa koncerata „MORE SVIRKA?!“

Skwhat More Svirka 2

 

Nakon prvog kruga svirki u Skwhatu, vikend pred nama donosi nastupe novih bendova u Skwhatu u sklopu ciklusa koncerata MORE SVIRKA?!

U drugom krugu svirki, u Skwhatu će  26. ožujka 2022. nastupiti bendovi  dno. iz Zagreba, Dead Dog Summer iz Čakovca i Ochi iz Rijeke

 

Grupa dno. osnovana je krajem 2014. godine nakon raspada grupe Cherkezi United. Gitarist Daba i bubnjar Nino našli su se s basistom Olegom i odlučili napraviti novi bend. Svi članovi benda aktivno su prisutni na underground i alternativnoj sceni još od početka 90-ih godina, a svirali su u raznim punk-rock, hard core i sličnim bendovima.

 

Dead Dog Summer iz Čakovca novo je ime na hrvatskoj hardcore punk sceni. Bend čine Igor Bistrović (gitara, vokal), Krešo Žerjav (bass, vokal) i Boris Strahija (bubnjevi), koji su znani po angažmanima u nekadašnjim bendovima kao što su The Farewell Reason, Nikad, Senata Fox, Implicite, Youth Against i mnogi drugi. Kad bi opisivali glazbu Dead Dog Summera, najlakše bi bilo reći da se radi o post hardcoreu kakav se svirao krajem 90-ih, dok ime za bend predstavlja “pasju vrućinu” koja je kuhala u prostoriji za probe posljednjih godinu dana otkako su dečki stvarali svoj album prvijenac.

 

Ochi su mladi riječki bend koji ubrzanim koracima dolazi do sve većeg broja publike. Kroz svoje pjesme provlače izmišljene scenarije temeljene na subjektivnoj percepciji stvarnih događaja. Kako je sve subjektivno, svoju percepciju definiramo sami. Tako je i na slušatelju da si sam nađe značenje njihove glazbe.

 

Iza sebe imaju EP Tremor koji je izašao lani pod okriljem Geenger Recordsa. U 15ak minuta materijala slušatelj je uvučen u putovanje kroz subjektovo osobno ludilo. Na tom putovanju skida se fasada straha, otpora, propadanja i prihvaćanja. Mix i master izdanja potpisuje Zlatko Štefančić. Za artwork benda zaslužan je studio Yan Kamov iz Rijeke. Muzika je topla preporuka fanovima alternativne glazbe 90ih, bendova kao što su Deftones, Screaming Trees, Soundgarden, Queens of the Stone Age i Muse.

 

Cijena ulaznice je 30 kuna u pretprodaji / 40 kuna na dan koncerta!

Ulazak na event bit će moguć samo uz predočenje Covid putovnice, važećeg negativnog brzog antigenskog testa, PCR testa ili potvrde o preboljenju u zadnjih 6 mjeseci, osim ako se mjere u međuvremenu ne ublaže.

 

 

Klub Skwhat je u svakom smislu te riječi – prostor slobode mladih. Međutim, tradicija koncertnih programa s više od 15 godina iskustva također je “poljuljana” prvo pandemijom, a onda i potresom. Klub je u posljednjih godinu dana gotovo pa u potpunosti stao s provedbom koncertnih programa. Iako je zgrada zelena, bilo je potrebno neko vrijeme da mladi koji njome upravljaju ponovno čvrsto stanu na noge nakon svega što su u kratkom razdoblju proživjeli. Prijavom na natječaj “Jer svirati se mora 2” i idejom o vraćanju svirki u prostor Skwhata želimo ponovno stvoriti prostor u kojem nezavisna kultura može živjeti – prostor za slobodno stvaranje umjetničkog i kulturnog sadržaja od mladih i za mlade.

 

Program “More svirka?!” sufinanciran je putem natječaja “Jer svirati se mora 2“ provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.

najčitanije