Skok u znanost: ''Svjetlosno onečišćenje'' i ''Lijekovi – onečišćivači u vodi''

ibb

261020211635256239.jpeg

Programom Skok u znanost, kojeg Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak provodi petu godinu zaredom, i ovoga se puta nastoji popularizirati znanost, približiti djeci znanstvena dostignuća te predstaviti knjižnicu kao mjesto izvora znanstvenih informacija primjerenih dječjoj dobi. Ovoga se puta program provodi pod motom ”Čuvam te, čuvaš me” , a tema je očuvanje okoliša i samoodrživi razvoj, koja se prezentira kroz edukativna predavanja, izložbe i radionice, ali i nagradnu igru za sudionike i posjetitelje.
Program je počeo 20. ožujka i traje do 7. travnja kada će se održati i izvlačenje dobitnika nagradne igre pokrenute u sklopu ovoga projekta. Pravo na sudjelovanje imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola koji posjete barem jedno od predavanja u sklopu projekta Skok u znanost. Njih 10 bit će nagrađeno izletom u Zagreb na Otvoreni dan Instituta Ruđer Bošković.
Raspored programa i prijavnicu koja će vam osigurati mjesto za određene programe možete naći na web strancii sisačke knjižnice, a za sljedeći tjedan najavile su se priče o svjetlosnom onečišćenju i lijekovima kao onečišćivačima vode.
Predavanje o svjetlosnom Onečišćenju održat će Boris Štromar iz Astronomskog društva Beskraj, a ukoliko vremenske prilike budu dopustile, za sudionike predavanja bit će organizirano i promatranje zvijezda pomoću teleskopa. Program se održava u ponedjeljak, 3. travnja u 18 sati u Dječjem odjelu knjižnice.
A u utorak 4. travnja u 12.30h, u Dječjem odjelu održat će se predavanje na temu ”Lijekovi – onečišćivači u vodi”. U posljednjih nekoliko desetljeća količine korištenih i proizvedenih lijekova za čovjeka te veterinarskih lijekova u stalnom su porastu. Nakon korištenja, a i zbog svojih fizikalno-kemijskih svojstava, završavaju u prirodi te s vremnom mnogi prolaze kroz sve prirodne filtere, kao i postrojenja za obradu otpadnih voda. Nazivaju se organski (mikro) onečišćivači te se danas oni mogu pronaći u površinskim, podzemnim i vodama s izvora pitke vode. Ti onečišćivači mogu uzrokovati različite posljedice u ekosustavu. Danas znanstvenici diljem svijeta pokušavaju naći rješenje za uklanjanje lijekova iz otpadnih voda. Neke su metode fizičko odvajanje (reverzna osmoza/nanofiltracija), biološko tretiranje (membranski bioreaktor), napredni oksidacijski procesi (Fenton, foto-Fenton, ozonizacija, itd) i adsorpcija (aktivni ugljen, otpadno mulj, i tako dalje).
Predavanje će održati prof. dr. sc. Ivan Brnadić s Metalurškog fakulteta.

najčitanije