Skok u znanost – Fizika pametnih telefona

imp

261020211635235453.png

Od 18. ožujka pa sve do 12.travnja u sisačkoj knjižnici traje program Skok u znanost.
U sklopu programa s temom Tehno+Logija, posvećenog znanosti stručnjaci, studenti i učenici održavat će radionice i predavanja.
Predavanje na temu Fizika pametnih telefona koje će održati robert Pezer s Metalurškog fakulteta u Odjelu Caprag počinje danas u 12 sati.
„Brzo širenje mobilnih telefona koji mogu pristupiti internetu omogućeno je zadivljujućim nizom otkrića u temeljnim zakonima fizike. Danas je nemoguće učiniti gotovo išta bez ostavljanja digitalnih otisaka u farmama poslužitelja i bazama podataka financijskih, energetskih, transportnih i masovnih medija. U kafićima diljem svijeta veliki broj klijenata “igra se” vrhunskom fizikom – procjepom energijske vrpce u siliciju, Maxwellovim jednadžbama, indeksom loma silicijeva dioksida, općom relativnošću putem GPS-a i mnoštvom drugih temeljnih načela fizike. Sve to omogućava surfanje, čitanje novina ili virtualni kontakt s prijateljima i obitelji bez obzira na geografsku udaljenost. U ovom se predavanju iznosi fiziku u pozadini ove tehnologije.“, kažu iz knjižnice najavljujući predavanje.

najčitanije