Siscijska kovnica u razdoblju kasne tetrarhije

ibb

U četvrtak, 23. studenoga 2017. u Gradskom muzeju Sisak održat će se još jedno u nizu predavanja u sklopu ciklusa predavanja „Rimska carska kovnica u Sisciji 1755 godina kasnije“ .
Predavanje pod nazivom „Siscijska kovnica u razdoblju kasne tetrarhije“ održat će dr. sc. Ana Pavlović s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Siscijska je kovnica u vremenu tetrarhije doživjela korjenite promjene, kao i ostale kovnice i cijeli monetarni sustav nakon Dioklecijanove novčane reforme. No, posebno je zanimljiv odabir emisija tipova koji su kovani u vremenu najintenzivnijih dinastičkih sukoba između 308. i 313. godine, kada su se nakon abdikacije Dioklecijana i Maksimijana Herkulija 305. razni pretendenti za vlast nad rimskim carstvom uključili u bespoštednu borbu za prijestolje. Na tipovima koje siscijska kovnica emitira u tom periodu možemo pratiti korelaciju između trenutačne političke situacije u carstvu, koja se u tim burnim vremenima mijenjala iz dana u dan i monetarnih odluka unutar kovnice vezano za odabir tipova, reduciranje težine i izmjenu carskog portreta i legende.
Predavanje počinje u 19 sati.

najčitanije