Sisak domaćin 6. nacionalnog natjecanja u čitanju naglas

imp

261020211635239337.jpeg

Po uzoru na jedan zanimljivi nizozemski projekt, čija je svrha poticanje čitanja, sisačka je knjižnica 2008. godine organizirala prvo gradsko natjecanje u čitanju naglas za učenike osnovnih škola. Ono je održano 22.travnja na Dan hrvatske knjige koji je ujedno i Dan sisačke knjižnice.
U godinama koje su slijedile ovo je postalo tradicionalno događanje u sisačkoj knjižnici, koje se i dalje u kontinuitetu provodi, a od 2013.godine i na županijskoj i na nacionalnoj razini.
Sisak je 22. i 23. studenog domaćin 6. nacionalnog natjecanja u čitanju naglas na kojem će sudjelovati 16 županija, u dvije kategorije. Mlađa kategorija obuhvaća učenike 3., 4. i 5. razreda i starija kategorija u kojoj sudjeluju učenici 6.,7. i 8. razreda.
Cilj je ovog natjecanja promovirati čitanje kao ne samo edukativan nego i zabavan način provođenja slobodnog vremena: ”To je jedan zapravo lijep projekt koji promiče vrijednost čitanja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Ovaj projekt daje motivaciju i drugoj djeci da pročitaju ono što im njihov vršnjak preporučuje.“, pojašnjava Nataša Debogović Bujas iz organizacijskog tima sisačke knjižnice.

čitanje naglas 3
Svako natjecanje ima određenu tema, a ove godine to je Ivan Kušan, odnosno Koko i duhovi : „ Koko ove godine slavi 60. rođendan. Odnosno 60 godina od prvog objavljivanja knjige i nismo ga poslali u mirovinu nego slavimo njegov rođendan, kao i 85. godišnjicu rođenja Ivana Kušana. To smo povezali pa će tematska cjelina koja će se provlačiti u dva dana natjecanja biti upravo Koko i duhovi.“, rekla je Dubravka Šurlan, ravnateljica sisačke knjižnice.
Svi natjecatelji u Sisak dolaze u pratnji svojih mentora s ciljem osvojiti što bolje mjesto predstavljajući svoju omiljenu knjigu čitajući ulomak iz nje. Svaki natjecatelj ima 5 minuta u kojima treba u prve dvije minute obrazložiti zašto baš ta knjiga naravno na što inovativniji i kreativniji način. Ostatak od 3 minute predviđene su za izražajno čitanje.
Kao i svake godine podijelit će se nagrade za prva tri mjesta u obje kategorije i nagrada publike. Ove godine pojašnjava Bujas glasovat će moći cijela Hrvatska jer će biti omogućen prijenos uživo: „Natjecanje će imati prijenos uživo putem live streama na web stranici knjižnice i aplikaciju na kojoj će svi moći prtatiti natjecanje te dati glas svome favoritu. Na taj ćemo način dati priliku cijeloj Hrvatskoj, lokalnim sredinama koje imaju svoje natjecatelje, da daju podršku svom favoritu, odnosno onome koga smatraju najboljim.“

Našu županiju na natjecanju predstavljaju Lorena Klopotan iz Popovače i Lena Repinc iz Lipovljana.
6. nacionalno natjecanje u čitanju naglas, koje će okupiti pobjednike lokalnih natjecanja, održava se u Sisku 22. i 23. studenog u Domu kulture Kristalna kocka vedrine. Svečano otvorenje je u četvrtak, 22.11., u 16h.
Program dvodnevnog natjecanja možete pogledati ovdje.
Zbog održavanja 6. Nacionalnog natjecanja u čitanju naglas dva odjela Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak će u četvrtak i petak, 22. i 23. studenog, raditi u skraćenom radnom vremenu:
Odjel za odrasle i Dječji odjel
Četvrtak 22.11. od 8:00 – 16:00
Petak 23.11. od 12:00 – 20:00
Odjel Caprag radi po normalnom radnom vremenu.

najčitanije