Sisak domaćin 26. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

imp

261020211635229592.jpeg

Bogatstvo hrvatskog foklora na jednom mjestu. Tako možemo opisati ono što nas čeka ove subote u Sisku na 26. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina.
Rafinerijski dom ugostit će 600-tinjak folkloraša, čuvara narodne baštine iz svoh krajeva Hrvatske. „Na ovim susretima nastupit će ukupno 18 skupina, njih 15 će biti u sustavu natjecanja jer će se na ovoj Smotri uz pratnju stručnih selektora, delegiranih od Hrvatskog sabora kulture, odabrati tri najbolja društva hrvatskog izvornog folklora. Osim njih 15, koji su u natjecateljskoj kategoriji, nastupit će i gosti i to: djeca iz KUD-a „Graničar“ Čazma, HKUD „Zora“ iz Struge-Gorica (BiH) i Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ iz Siska.“, najavio je susret Ivan Mužek, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga SMŽ, dodajući da našu županiju na susretima predstavlja HKUD Radost iz Sela.
Susret se odvija u dvije kategorije. Prošlog vikenda u Čakovcu je održan susret u kategoriji koreografiranog folklora a u Sisku će biti prezentiran izvorni folklor.
Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 26. susretu izborili nastupom na županijskim smotrama, njih 20, koje su od ožujka do rujna diljem Hrvatke okupile 200 folklornih skupina i više od 6200 folklornih amatera.

folklor-1
Nakon susreta koji će se održati u subotu, u nedjelju će od 11 sati djelić atmosfere folklorni ansambli donesti i na sisačku pješačku zonu. „Osim glavnog dijela Smotre koji će se održati u subotu u Rafinerijskom domu, u nedjelju 27.listopada, će KUD „Radost“ Sela, FKU „Primorska lijera“ Dubrovačko primorje, KUD „Koralj“ Zlarin, KUD „Kvadrilja“ Trogir i HKUD „Zora“ Struge-Gorica (Čapljina, BiH) prodefilirati našim gradom i održati će kratke nastupe na pješačkoj zoni kod fontane.“, istaknuo je Mužek
Program Susreta je natjecateljskog karaktera te ga prati stručno povjerenstvo koje će dodijeliti prvu, drugu i treću nagradu Hrvatskog sabora kulture, a najuspješniji ansambli nastupit će na Razglednici 9 kulturno-umjetničkog amaterizma Hrvatske u svibnju iduće godine.
26.Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina održat će se u subotu 26.listopada u Rafinerijskom domu s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

najčitanije