Sisački Vojnik Švejk među tri najbolje predstave 57. Festivala hrvatskih kazališnih amatera

imp

261020211635254649.jpeg

Proglašenjem nominacija i dodjelom nagrada u Vodicama prošlog je vikenda završen 57. Festival hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.
Prema odluci prosudbenog povjerenstva u sastavu teatrologinja i redateljica dr. sc. Dubravka Crnojević Carić, kazališni redatelj i pedagog Robert Raponja te televizijska, kazališna i filmska glumica Mirta Zečević, u kategoriji najbolje predstave u cjelini nominirane su tri predstave: Novi doživljaji dobrog vojnika Švejka kazališne skupine Panika Češke besede Sisak, Grad sjena u izvedbi Studentskog teatra Lero iz Dubrovnika i Doktor Wong u izvedbi Teatra Gaudeamus Centra KNAP iz Zagreba. Nagrada za najbolju predstavu pripala je Dubrovčanima, a sisačkom Švejku dodijeljena je nagrada za inventivnost.
Put do nominacije za najbolju predstavu u cjelini vodio je preko nekoliko razina. Na ovogodišnji FKAH bilo je prijavljeno 179 predstava, koje su izvedene na županijskim smotrama, a Švejk je izveden na Smotri češkog manjinskog kazališta u Lipovcu kraj Daruvara gdje su ga selektori izabrali za najbolju predstavu od 14 prikazanih. Pobjednici županijskih smotri, njih 22 nastupili su na prvom djelu FKAH-a u Pazinu i drugom dijelu u Vodicama.
“Nominacija među tri najbolje ovogodišnje predstave amaterskog kazališta u Hrvatskoj i nagrada za inventivnost, do sada je najveće priznanje kazališnoj skupini Češke besede Sisak i najljepši dar za deset godina kontinuiranog rada. Prije svega, redatelju Silviju Vadli, koji je predstavu i dramatizirao prema originalnom tekstu Jaroslava Hašeka, zatim glumcima Zoranu Crnobrnji, Albertu Valli, Danijelu Radiću, Zdenki Cvahte, Milijani Drinčić, Kristini Mulanović, Irinki Vidović, Mariji Mulanović Smolčić, te scenografkinji i kostimografkinji Danijeli Gotal Grgurač i Đurđici Huml za izradu kostima.
Priznanje je to i češkom amaterskom kazalištu u Hrvatskoj, koje ima tradiciju dulju od 140 godina. S obzirom da je sisački Švejk bila jedina predstava na ovogodišnjem FKAH-u koja nije igrana na hrvatskom jeziku, nominacija među tri najbolje predstave,dokaz je da za dobru predstavu nije ključan samo jezik kojim se govori, nego da se emocija i poruka na kojoj se komunicira s publikom i prosudbenim povjerenstvom gradi i putem mnogo drugih važnih kazališnih izričaja. Hašekov dobri vojnik Švejk u izdanju kazališne skupine Češke besede Sisak nije samo vojnik s vječnim dječjim osmjehom na licu i kriglom plzenjskog piva u ruci, on je, prije svega, simbol antiratnog junaka i oličenje bespomoćnog čovjeka koji je uvidio da je u poremećenom svijetu budala i idiota moguće preživjeti samo ako se pretvara da je jedan od njih.Sisački Švejk je i priča o zbivanjima koja se svima mogu dogoditi.” – rekli su u Češkoj besedi Sisak