Sisačka Noć muzeja u znaku cvijeća i antičkog stakla

nn

261020211635258102.jpeg

Noć muzeja koja se početkom godine održava u gradovima diljem Hrvatske, jedinstvena je prigoda da se građani pobliže upoznaju s događanjima u muzejima i na taj način daju dodatni značaj muzejskim aktivnostima. Jedan od muzeja koji već tradicionalno sudjeluje u ovoj manifestaciji je i Gradski muzej Sisak, koji će ovu noć iskoristiti i za najavu događanja planiranih za cijelu godinu.

Ovogodišnja glavna tema sisačkog muzeja je 50 godina Sajma cvijeća.
“Odlučili smo prezentirati segment te bogate povijesti i budućnosti u našem prostoru, tako da ćemo u gornjem dijelu muzeja na prvom katu prilagoditi sve upravo tome i okititi muzej cvijećem. Odlučili smo taj segment nazvati “Cvjetni muzej” da se priključimo obilježavanju te velike godišnjice. Također, htio bih napomenuti i da će na gornjem katu biti i punktovi na kojima će cvjećari prezentirati svoje radove i kroz koje će se prezentirati ta njihova djelatnost i sve stvari na temu cvijeća”, rekao je ravnatelj muzeja Vlatko Čakširan. No, to nije jedina tema kojom će se muzej baviti.
“Hrvatsko muzejsko društvo, koje organizira Noć muzeja, svake godine postavi jednu generalnu temu na razini Hrvatske, a ovaj put su to glazba i glazbenici. Mi smo se odlučili priključiti i toj glavnoj temi pa ćemo organizirati i jednu slušaonicu pod nazivom “Djeca cvijeća”, koja će biti posvećena rock glazbi 60-ih godina, tako da će ljudi moći i plesati u muzeju ako budu htjeli, kao i doći kostimirani ili obučeni u stilu hipijevaca”, rekao je Čakširan.

IMG_6767

Osim sjajne zabave, Noć muzeja u sisačkom muzeju pružit će posjetiteljima i edukativnu komponentu. Naime, jedan od partnera projekta je, osim Kristalne kockice vedrine, Tusritičke zajednice grada Siska i Ceha cvjećara sisačkog Udruženja obrtnika, i Srednja škola iz Petrinje sa svojim odjelom cvjećara, koja će prezentirati svoje radove na ovu temu. No, glavni događaj je ipak izložba muzeja „Staklo Siscije“.
“Tu će biti prezentirano rimsko staklo iz našeg fundusa i nešto malo iz fundusa Arheološkog muzeja iz Zagreba i dio tih staklenih predmeta će biti po prvi put prezentiran javnosti”, istaknuo je Čakširan.

Dakle, zanimljiva izložba, muzej prepun cvijeća, slušaonica i rock glazba 60-ih, samo su neke od stvari koje vas očekuju na ovogodišnjoj Noći muzeja u Gradskom muzeju Sisak. Ako ste sad već sigurni da želite posjetiti muzej i uživati u svemu navedenom, ali vam problem eventualno predstavlja traženje babysittera za vaše mališane, ne brinite, i za to u muzeju imaju rješenje.
“U sklopu muzeja, također će biti organizirane radionice za djecu, tako da će roditelji moći doći pogledati muzej i ostaviti djecu na radionici pa se ovo može shvatiti kao jedno obiteljsko okupljanje u samom muzeju”, dodao je ravnatelj.

Milijana Borojević, direktorica Turističke zajednice Grada Siska, istaknula je da je ovo treća godina tematskih manifestacija u gradu koje počinju upravo temom noći muzeja, pa kao što su sva kulturna događanja u Sisku prošle godine bila u znaku 180. godišnjice osnutka obrtništva u Sisku, tako će većina kulturnih manifestacija ove godine biti vezana uz cvijeće.
Boris Lemaić, predsjednik Ceha cvjećara sisačkog Udruženja obrtnika naglasio je važnost ove prigode kako bi i cvjećarska struka došla u centar interesa jer su upravo cvjećarski obrti neki od najstarijih u gradu.“Kad smo kod obrta, jedan od najstarijih obrta u Sisku je upravo cvjećarski. Cvjećarnica Majda utemeljena je 1967. godine i rijetko u Hrvatskoj možete naći cvjećarski obrt koji traje neprekidno od utemeljenja, kao ovaj”, rekao je Lemaić.

Ovogodišnja Noć muzeja održava se ovaj petak, 27. siječnja, s početkom u 18h, a ovako izgleda detaljan program:

Gradski muzej Sisak – PROGRAM

18:00 – 01:00 h
Cvjetni muzej / STRUČNO VODSTVO

besplatan ulaz i stručno vodstvo za posjetitelje

18:00 – 01:00 h
Cvjetni muzej / PREDSTAVLJANJE

prezentacija radova Sekcije cvjećara Udruženja obrtnika Sisak i smjera cvjećara Srednje škole Petrinja na temu 50 – godišnjice Sajma cvijeća

18:00 – 22:00 h
Cvjetni muzej / RADIONICA

edukativno kreativne radionice za djecu

20:00 – 21:00 h
Staklo Siscije / IZLOŽBA

otvorenje arheološke izložbe ”Staklo Siscije”

22:00 – 01:00 h
Djeca cvijeća / GLAZBENI PROGRAM

slušaonica „Djeca cvijeća“ na temu rock glazbe 60-ih godina

najčitanije