Selo i grad: integralno planiranje obnove nakon potresa

mradenovic

251020211635199304.jpeg

Gradska galerija Striegl uz Slogu – Platformu samoorganiziranih volonterki i volontera nastavlja sa serijom online razgovora ‘’Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive’’.

„Tema šestog razgovora serije ‘Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive’ svoj fokus postavlja u “zanemareni prostor”, tj. integralno planiranje obnove sela i grada nakon potresa. Nastavljajući se na temu četvrtog razgovora serije o tzv. hitnoj arhitekturi i održivim rješenjima stambenog zbrinjavanja, fokus ovoga razgovora usmjeren je na dugoročnije promišljanje tj. sveobuhvatno planiranje prostora i obnove nakon potresa.

Prostor Sisačko-moslavačke županije trebao je preobrazbu i prije potresa koji nam je tu činjenicu samo dodatno ogolio. Veliki broj naselja s nedostatnom razinom postojeće društvene i ostale javne infrastrukture je za posljedicu imalo negativan društveni trend i prije potresa. Stoga, ono na što je potrebno staviti najveći naglasak jest upravo sustavna i cjelovita obnova.

Bogata tradicija planiranja sela na našim prostorima, posebice krajem 19. i u 20 st. je u potpunosti zanemarena. Iz takvih planerskih modela možemo naučiti mnogo, te ih je potrebno osuvremeniti sukladno zahtjevima i saznanjima današnjeg doba. Zbog želje za brzom obnovom uništenog područja ne smijemo nepovratno uništiti zatečeni prostor, kao ni zanemariti sigurnost života, primjerice gradnjom na nestabilnim terenima.

Sama obnova kuća i gospodarstava nije dovoljna iako je nužno potrebna u saniranju posljedica potresa. Potrebno je sagledati ne samo prostorne resurse, već i paralelno promišljati buduće društvene i gospodarske promjene, te anticipirati i osigurati potrebe stanovništva nužne za budući kvalitetni život u potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.

Ovim razgovorom, kroz iskustva prostornih planera na terenu danas, ali i iz prošlosti, kritički otvaramo složenu temu integralnog sagledavanja prostora i društva kako bi što jasnije promislili budući razvoj u skladu sa stvarnim društvenim potrebama, ali i s ograničenjima u prostoru s kojima se suočavamo“, poručuju organizatori.

Sudionici ovog razgovora bit će Nikša Božić (HKA, APE); Jasenka Kranjčević (Institut za turizam); Krunoslava Kosina-Milutinović (PISAK) i Nikolina Krešo (3E PROJEKTI).

Javni razgovori održava se 13.svibnja s početkom u 18,00 sati.

najčitanije