Scena Sisak predstavlja SMŽ na državnom natjecanju hrvatskih kazališnih amatera

imp

Scena Sisak

Scena Sisak i ove je godine pobjednik županijske kazališne smotre i predstavljat će Sisačko – moslavačku županiju i grad Sisak na ovogodišnjem državnom festivalu kazališnih amatera u Vodicama od 17. do 19. svibnja.

 

Članovi Scene Sisak uspjeh su ostvarili predstavom Smrt i djevojka, autora južnoameričkog dramatičara Ariela Dorfmana, a koju je za Scenu Sisak priredio voditelj i redatelj Tihomir Kosić.

 

 

“„Smrt i djevojka“, Scena Sisak

Scena Sisak već je profilirana kao grupa čiji odnos prema kazalištu i izvedbenosti općenito odskače od nacionalnog prosjeka: načinom igre, suptilnom i znalačkom režijom, ali najprije izborom predloška, ona gotovo uvijek na smotrama iznenadi a često i dominira. Ni ovoga puta nije bilo bitno drukčije, jer voditelj i redatelj Tihomir Kosić ponovno je znalački a opet hrabro izabrao dramski tekst, a onda se očito pomno bavio i njegovim postavljanjem, sa starim i nekim novijim suradnicima. Rezultat je predstava visoke kazališne vrijednosti i kvalitete, profinjene i prokušane estetike, nažalost uvijek aktualne i neprolazne teme. Sam izbor teksta „Smrt i djevojka“ južnoameričkog dramatičara Ariela Dorfmana već je za svaku pohvalu jer je logičan zbog svoje prividne produkcijske nezahtjevnosti upravo koliko je i moćan u svojoj kompleksnosti, prema unutra u smislu strukture i prema van , s obzirom na višestrukost značenja koja uspostavlja i pitanja koja (p)ostavlja. Nije slučajno i filmski majstor kakav je Roman Polanski posegnuo za istom komornom dramom kako bije pretočio u poznati i iznimno kvalitetni film. Ekipa iz Scene Sisak s Dorfmanovim predloškom bori se hrabro, ali s ponekom žrtvom. U režijskom smislu i više nego solidna, s mišlju o detaljima poput svjetla i zvuka, troplanskim rasporedom pozornice koji omogućuje brzu i laku promjenu interijera potrebnog za pojedini prizor, što predstavi daje režijski tempo i konzistentnost, ona gubi na uvjerljivosti samom glumačkom igrom. Jedino je Zoran Ivanić u ulozi Gerarda Escobara u potpunosti, ili gotovo u potpunosti, na razini zahtjeva svoje role, dok je Daniel Berdais kao Roberto Miranda namjerno podigran, ali bez težine potrebne da bi taj lik donio potrebnu dozu trajnožareće napetosti i/li zlokobnosti cijelom komadu. Iako bez sumnje u potpunosti posvećena ulozi, Sanja Zagorac u ulozi protagonistkinje Pauline Salas kao da ne kontrolira u cjelini sve sastavnice svojeg izvedbenog aparata, što joj donekle oduzima prirodnost a dodaje ponekad i pogrešnu vrstu ekspresivnosti. No, nije joj za zamjeriti, jer riječ je o iznimno kompleksnoj ulozi žrtve koja istodobno ponovno proživljava traumu i o njoj mora ne samo uvjerljivo svjedočiti nego i uvjeriti druge da je, unatoč traumi, i dalje racionalna u svojoj želji za pravdom i osvetom. Sve u svemu, riječ je o velikoj i snažnoj predstavi koja s punim pravom nastavlja zavidnu reputaciju dugogodišnjeg rada Scene Sisak.”, rekao je o predstavi selektor Festivala, kazališni kritičar Igor Ružić.

 

 

Scena Sisak predstavu Smrt i djevojka u Vodicama izvodi u subotu 18.svibnja točno u podne.

najčitanije