Reci glazbom – likovni natječaj Hrvatske glazbene mladeži

imp

Hrvatska Glazbena Mladež

Hrvatska glazbena mladež tijekom svake školske godine raspisuje natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe kojeg provode u okviru programa Tjedna glazbe za mladu publiku.

 

Naziv ovogodišnjeg natječaja je „Reci glazbom!“, a glavne su poruke usmjerene na važnost prevencije rizika kojima je izložena mlada generacija. Naime, izazovi i poteškoće s kojima se suočava suvremeno društvo dovode do pojave sve većeg broja mladih koji su izloženi riziku ovisnosti i nasilja.

 

Prepoznajući važnost djelovanja javnih politika na mlade Hrvatska glazbena mladež (HGM) ove godine želi likovnim natječajem „Reci glazbom!“ barem na trenutak potaknuti djecu i mlade da glazbom mijenjaju svijet i oslikaju poruke: Sviraj i svi će te slušati – reci ne ovisnosti i nasilju, Pokušaj mikrofonom zapaliti publiku – reci ne ovisnosti, Bubnjevi zvuče bolje – reci ne nasilju, Reci ne…

 

Informiranje i edukacija utječu na kvalitetu života, razvijanje kreativnosti i kulture. Ideal prosvijećenog društva je obrazovan i kulturan građanin koji ima dobru sliku o sebi i okolini što posljedično utječe na sve sfere života mladih.

 

Svoje glazbene impresije učenici mogu izraziti u svim željenim likovnim i grafičkim tehnikama, veličinama i materijalima. Preporuča se voditeljima da prije pristupanja natječaju učenike upoznaju s prvim desetljećima prošlog stoljeća, iznimno zanimljivim razdobljem, koje je donijelo velike promjene kako na području glazbe, tako i slikarstva te poezije. Članovi ocjenjivačkog suda su glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti.

 

Na natječaj svoje likovne radove mogu poslati svi polaznici vrtića te učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske te se svako dijete, svaki učenik može se natjecati s jednim likovnim djelom. Likovni se radovi mogu dostaviti najkasnije do 31. ožujka 2022. godine na adresu Hrvatska glazbena mladež, Kneza Mislava 18, 10000 Zagreb. Ostali uvjeti natječaja mogu se pronaći na hgm.hr mrežnim stranicama HGM-a.

 

 

Pobjednica likovnog natječaja 2021.godine

 

 

Suorganizatori programa su Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Programe HGM-a podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH te Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

 

Uz osvještavanje ovih za mlade bitnih tema sudjelovanje na natječaju donosi i niz nagrada koje uključuju sudjelovanje u jednoj od likovnih radionica u Hrvatskoj, glazbeno putovanje, knjige, CD, DVD, ulaznice za koncerte i još mnogo drugih vrijednih nagrada.

 

Objava dobitnika i otvorenje izložbe održat će se u predvorju Velike dvorane KDV Lisinski 26. travnja 2022. s početkom u 9:30 sati, a uoči svečanih koncerata Gustava Holsta „Planeti“ koji je drugi dio programa Tjedna glazbe za mlade. U Velikoj dvorani KDV Lisinski bit će održana dva koncerta isti dan i to s početkom u 10:30 te u 12 sati.
Ukoliko epidemiološke mjere odrede drugačije nagrađeni i najuspješniji radovi bit će izloženi online, a nagrade će dobitnicima biti dostavljene poštom.

najčitanije