Proslavljeno Kvirinovo

imp

261020211635268505.jpeg

Blagdan sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i Grada Siska, svečano je proslavljen u petak 4. lipnja, misnim slavljem u bazilici sv. Kvirina koje je predvodio porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, vladikom grkokatoličke križevačke eparhije Nikolom Kekićem, pomoćnim biskupom zagrebačkim Valentinom Pozaićem, rektorom bazilike mons. Zdravkom Novakom i sedamdesetak svećenika.

Misnom slavlju prethodila je svečana procesija od sisačke katedrale Uzvišenja svetog Križa, ulicama grada do bazilike Sv. Kvirina u kojoj je sudjelovalo više od tisuću vjernika: predstavnika župa Biskupije, mladih, krizmanika i prvopričesnika, policajaca i vojnika, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članova KUD-ova, vatrogasaca, predstavnika lokalne vlasti. Slavlju su prisustvovali i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roskandić, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, gradonačelnik Grada Kutine Andrija Rudić i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

Na početku je sve okupljene pozdravio biskup Košić čestitajući im blagdan sv. Kvirina. „Neka nas sve sveti Kvirin Sisački, biskup i mučenik, naš nebeski zaštitnik, ispuni dobrom voljom i hrabrošću da se za vjeru žrtvujemo i u svome zemaljskom životu ostavimo trag dobrote i zauzetosti za dobro svoga grada, naše Biskupije i drage nam domovine Hrvatske“. Tom je prigodom biskup Košić, zahvalivši biskupu Milovanu na dolasku, darovao kip sv. Kvirina.

Kvirinovo_2016_01

U svojoj homiliji biskup Milovan je rekao da nam mučenici pokazuju u čemu je bit naše vjere. „Mi ćemo možda kazati: Vjera je misa i molitva, vjera je opsluživanje Božjeg zakona. Ipak naša vjera je nadasve i najpreciznije, to su i mučenici do kraja pokazali, osobna živa povezanost s Bogom kao prijateljem, Biblija će reći, Saveznikom. Bog koji nam se objavio u Isusu nije naime netko daleki i neosobni negdje u svemiru. On nam se, naprotiv, objavio kao Osoba, Otac, Ljubav i – papa Franjo bi rekao – kao Milosrđe. Njemu je svatko od nas istinski na srcu. Reći će Isus: ‘Ne prodaju li se dva vrapca za novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojane. Ne bojte se dakle! Vrjedniji ste nego mnogo vrabaca’. Mučenici su svoju vjeru doživljavali kao dar, kao radost, kao izvor snage i nade i živjeli su je kao živi odnos ljubavi s Ocem. Bog im nije bio neki daleki i strani ‘On’, oni su doista bili s njim na ‘Ti’. Odatle, iz te žive vjere, hranjene molitvom i sakramentima, dolazila im je snaga“, zaključio je biskup Milovan.

najčitanije