Preminuo Slavko Domitrović, najbolji hrvatski graditelj violina

imp

261020211635283027.jpeg

U Sisku je u utorak, 10.veljače, preminuo najveći i najpoznatiji graditelj gudačih instrumenata u Hrvatskoj, a bio je izuzetno cijenjen i u svijetu Slavko Domitrovića
Najbolji hrvatski graditelj violina majstor Slavko Domitrović rođen je 30. lipnja 1937. u Petrovcu kod Siska. Gimnaziju i Srednju glazbenu školu za violinu završio je u Sisku. Od rane mladosti je pokazivao zanimanje za gradnju glazbala te je u Srednjoj glazbenoj školi svirao na violini vlastite izrade.
Majstor Domitrović je violinu studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za vrijeme studija je posjećivao stare zagrebačke majstore graditelje: Ivana Husa, Franju Šnajdera i Rudolfa Slokovića. Diplomirao je 1975. u klasi profesora Branka Košira koji i danas svira na njegovoj violini. Njegovu sklonost za graditeljstvo uočio je i profesor Stahuljak, koji mu 1980. pomaže otići u majstorskoj školu u Freiburgu u Njemačkoj.
Obogaćen novim znanjima, majstor Slavko vraća se 1983. u Zagreb i pri Glazbenoj školi Pavla Markovca otvara Radionicu za gradnju i restauraciju glazbala u kojoj radi kao nastavnik za gradnju gudačkih instrumenata. 2001. na natjecanju “Jacob Steiner” u gradnji violina osvaja priznanja za sva tri svoja izložena instrumenta.
Danas majstor Domitrović gradi i restaurira instrumente na obali Kupe, u miru svoga doma.
Majstor Domitrović svoje violine izrađuje u potpunosti ručno, jer kako kaže: “Stroj nema dušu.” Za izradu jednog instrumenta treba oko 150 sati strpljivoga rada.
“Dobrom graditelju je potrebno dobro uho i osjećaj, a ja već po komadu drveta prepoznajem kvalitetu budućeg instrumenta. Najbolje je drvo bosanski javor, dok se za gornju dasku, zvučnicu, odabirem drvo smreke.” – govorio je Domitrović. Sam pripravlja i lakove po uzoru na recepte starih talijanskih majstora od različitih vrsta prirodnih smola i eteričnih ulja.

Majstor Domitrović violine je izrađivao prema tri različita modela: Stradivari, Guarneri, te prema vlastitom modelu do kojeg je došao proučavajući te i druge stare majstore.
Osim violina, gradi i restaurira i ostale gudačke instrumente: viole, violončela i kontrabase.
Majstor Domitrović je do danas izgradio oko 250 violina i ostalih gudačkih instrumenata. Njegove violine su našle dom širom svijeta: u Beču, Njemačkoj, Španjolskoj, SAD-u itd. Na njima sviraju i studenti i virtuozi.

najčitanije