Preminuo je prof. Božidar Škofač

imp

Božidar škofač

U nedjelju, 19. ožujka, preminuo je profesor Božidar Škofač, slikar, prosvjetni radnik te veliki entuzijast u kulturnom životu lekeničkog područja. Tijekom svog života marljivo je skupljao etno blago i stvorio respektabilnu zbirku, a vodio je i crkveni zbor u Žažini i folklornu grupu.

 

Božidar Škofač rođen je 15. travnja 1950. godine u pokupskom selu Letovaniću, gdje je život proveo u intimi svoje tri drvene kuće (čardaka), baš na onom mjestu gdje Kupa u širokom luku dodiruje selo koje na tom mjestu ima kuće samo na jednoj strani ulice dok drugu čini Kupa.

 

Sve njegove kuće su temeljito obnovljene, a u njima je ovaj marljivi sakupljač etno blaga sakupio i pohranio respektabilnu zbirku, jednu od najvećih u RH. Iako su sve njegove kuće prepune dragocjenih predmeta iz prošlih vremena pokupskog kraja, u jednu od njih je izdvojio najznačajnije eksponate i uobličio ih u etno zbirku koju rado pokazuje zainteresiranim posjetiocima. Sav preostali prostor u i oko kuća umjetnik je popunio brojnim eksponatima iz eko baštine svog kraja kraja. A unutrašnjost kuća je doslovno od temelja do potkrovlja ispunjena brojnim umjetnikovim slikama rađenim u svim tehnikama, ponajviše u tehnici ulja na platnu.

 

Profesor zemljopisa i biologije u mirovini crtao je od malena, a intenzivno od odlaska u invalidsku mirovinu. Preferirao je ulje i akril te crtež ugljenom. Izlagao je na mnogim izložbama, sudjelovao je u radu mnogih likovnih susreta i kolonija. Bio je član likovnih udruga HLD u Zagrebu, SULIKUM u Sisku i PETRIART u Petrinji. Tematski je najviše bio vezan uz motive Turopolja, Pokuplja i Posavine, a čest motiv njegovih slika je tradicijska turopoljska arhitektura.

 

1975. godine osnovao je KUD „Poculica“, djelujući od tada kao koreograf, pjevač i umjetnički voditelj.

 

U svojoj rodnoj kući započeo je formiranje jedne od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj – Etno zbirke Škofač – koja danas broji više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene hiže i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

 

Zbog aktivnog višegodišnjeg sudjelovanja u očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja na području graditeljske tradicijske baštine, etnografskih predmeta, kao i zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Božidar Škofač nagrađen je Nagradom „Vicko Andrić“ za 2014. godinu.

 

O njemu je snimljeno nekoliko dokumentarnih televizijskih i radio emisija u produkciji Hrvatske radiotelevizije i više lokalnih radio stanica.

 

Sahrana će biti u utorak na Mjesnom groblju u Letovaniću.

 

 

Foto – Glas Koncila 

najčitanije