Predstavljena amfora s najstarijim epigrafskim natpisom Siscije

nn

261020211635257383.jpeg

Važnost grada Siska u antičkom razdoblju je već dobro poznata, no potvrde stižu i dalje. Posljednja koja o tome svjedoči dolazi u obliku nalaza s arheološkog lokaliteta Sisak – Željeznički kolodvor, na kojem je pronađeno ukupno 257 amfora.

“Obradom materijala se pokazalo da su pronašen ulomci 257 amfora koje su služile za transport namirnica iz svih dijelova Rimskog Carstva, iz Hispanije sve do Grčke, čak i Egipta, a služile su za transport vina, maslinovog ulja, ribljih proizvoda, sušenog voća i ostalih sličnih namirnica”, rekao je arheolog Ante Paro, jedan od sudionika iskapanja. Svi ti nalazi govore o trgovačkim vezama i važnosti Siscije u Rimskom carstvu, no jedna amfora je ipak posebna. Riječ je o amfori s najranijim epigrafskim spomenom Siscije. Amfora je nađena, zajedno s još jednom, na većoj dubini u improviziranoj drvenoj ostavi, za koju pretpostavljaju da je služila kao frižider.
“Amfora s natpisom dolazi iz provincije Hispanije, konkretnije iz Betike, odnosno današnje južne Andaluzije, a sadrži garum. Radi se o začinu i umaku od ribljih iznutrica i krvi, koji nastaje uz pomoć soli i sunca, odnosno fermentiranjem. Garum se koristio na razne načine – katkad umjesto soli, ali i kao snažan pojačivač okusa, što je veoma bitno, osobito za rimsku kuhinju”, istaknuo je Ozren Novaković, arheolog koji je sudjelovao u istraživanjima prilikom pronalaska amfore, dodavši da činjenica da betički garum stiže tako rano u Sisak govori o ekonomskoj moći naručitelja, jer se jeftiniji mogao naći na Jadranu. Više pak o samom natpisu rekao je dr sc. Ivan Radman-Livaja sa Arheološkog muzeja u Zagrebu.

16809726_10210668245275382_187720910_n

“Na natpisu je adresa visokog rimskog časnika Aulija Cordiia koji je eto naručio tu amforu s ribljim sosom i to iz Španjoske i vidi se da se početkom prvog stoljeća poslije Krista nedvojbeno koristi naziv “Sisak”, odnosno “Siscia”, kao mjesto stanovanja. To nam puno govori. Mi smo znali iz pisanih izvora da se “Siscia” koristi kao uvriježeno ime već tad, ali ovo je uvjerljivo najraniji spomenik Siscije kao epigrafički spomenik i to baš naravno iz samog Siska”, naglasio je Radman-Livaja.

16788362_10210668245475387_556617580_n

Amfora s prvim spomenom Siska bit će izložena u sisačkom Muzeju u kojem očekuju još odličnih arheoloških nalaza s lokaliteta sisačkog kolodvora.

najčitanije