Predavanje o sisačkom graditelju tambura Janku Stjepušinu

imp

Tamburaški orkestar Janko Stjepušin iz Martinske Vesi, čiji je voditelj Ivan Kleković, i Društvo obrtnika Sisak organiziraju Predavanje o liku i djelu Janka Stjepušina. Predavanje će se održati u četvrtak 21. prosinca 2017. godine u Državnom arhivu u Sisku s početkom u 17 sati.
O malo poznatom sisačkog graditelju tambura, prvom glazbenom nakladniku i učitelju plesa, Janku Stjepušinu govoriti će publicista i istraživač povijesti Ivan Rizmaul. Svojim će nastupom tribinu upotpuniti članovi Tamburaškog orkestra Janko Stjepušin iz Martinske Vesi i pjevač sevdalinki i harmonikaš Pavao Anić.

janko stjepušin

Janko Stjepušin (Petrinja, 1861. – Zagreb, 1943.) po zanimanju je bio učitelj plesa no pokušao se baviti i skladanjem. Bio je vlasnik prvog hrvatskog tamburaškog časopisa Tamburica, te njegov urednik do 1907. Stjepušin je objavio i više od 300 tamburaških partitura, nekoliko Tamburica koledara, te izdanje Tamburaška škola (1903.). U njegovoj tvornici tamburica, koju je osnovao u Sisku 1891., godišnje se proizvodilo tri do četiri tisuće tambura. Tvornica je radila barem do 1925. godine, a proizvodila je sve vrste tamburica, koje su bile svrstane prema vrsnoći i cijeni u sljedeće kategorije: kućarske, seljačke, pučke, narodne, građanske, dvoranske, sisačke (obložene “amerikanskim” orahovim ili crnim drvetom), velegradske, svjetske i biserne. Najviše je izvozio na narudžbe hrvatskih i srpskih tamburaških društava iz Sjeverne i Južne Amerike. Za svoje instrumente je dobio medalje na Milenijskoj izložbi u Budimpešti 1896. i na Pariškoj svjetskoj izložbi 1900. (izvor: N. Bezić, 2011./2014.)

najčitanije