Predavanje „Gospodska moda kroz seoske ruke“ i promocija dokumentarnog filma „Čuvarice tradicije – menten“

Kcbr Pozivnica

U organizaciji KC braće Radić u srijedu, 2. ožujka održat će se  predstavljanje dokumentarnog filma “Čuvarice baštine – menten” i predavanje etnologinje Ivane Plavec pod nazivom “Gospodska moda kroz seoske ruke”.

 

Seljačka kultura je bila vrlo velika sastavnica narodne kulture Hrvata do gotovo polovice 20. stoljeća. No, nakon toga je vidljiv snažan utjecaj gradske kulture  na seosku, a najveću je prekretnicu u društvenom i u gospodarskom  životu donio Drugi svjetski rat. Seljaštvo i njihova kultura i običaji se tada počinju potiskivati i marginalizirati.

 

Predavanje „Gospodska moda kroz seoske ruke“ prezentirat će  jedan oblik baštine i kulture Trebarjeva i Martinske Posavine. Predstavit će se osnovni dijelovi narodne nošnje (muške i ženske), materijali koji su se koristili prilikom tkanja i vezenja, načini vezova te naposljetku sama uloga motiva kao svojevrsnog vizualnog identiteta svake žene koja ju je nosila. Pod samim nazivom narodna nošnja podrazumijevamo starinsko žensko i muško ruho. To je ruho do polovice prošlog stoljeća bilo u svakodnevnoj upotrebi u velikom broju seoskih sredina. U Hrvatskoj Posavini prema običaju, koji ima snagu nepisanoga zakona, kći dobiva ruho spremljeno u svom očinskom domu, a ona sama već sa svojih dvadeset godina kao mlada majka sprema isto takvo ruho svojoj kćeri. Posjedovanjem istog inventara tako su bile povezane i po tri generacije. Kao spoj materijalne i nematerijalne kulturne baštine, rukotvorstvo i narodna nošnja kao rezultat toga, predstavljale su teritorijalni identitet, tradiciju, običaje i vještine koje su se prenosile uvijek s koljena na koljeno.

 

No, zbog već spomenutog utjecaja gradske kulture, narodna je nošnja polovicom 20. stoljeća doživjela i mnoge mijene kao i nadograđivanja raznih građanskih elemenata što je uvelike definiralo razvoj seoske mode sela sisačke okolice.

 

U sklopu predavanja bit će prikazan i kratki dokumentarni film koji prati članice Kulturno-umjetničkog društva koje iz ljubavi prema narodnom ruhu same izrađuju menten. Riječ je o kaputu dužine do koljena koje su nosile žene tijekom zimskih mjeseci. Menten je krojen od smeđeg sukna, podstavljen ovčjim runom, a poseban je po tome što je obrubljen lisičjim krznom. Uglavnom je bio ukrašen i raznim aplikacijama.

 

Predavanje će se održati 2. ožujka u Vatrogasnom domu Martinska Ves u 18:00 sati, uz glazbeni program TO „Janko Stjepušin“ i KUD-a „Tišinčani“.

najčitanije