Pred nama novo izdanje Festivala drvenih kapela Sancta Barbara

imp

6. Festival Drvenih Kapela Pozivnica

Šesti Festival drvenih kapela Sancta Barbara održat će se od 30. lipnja do 7. srpnja u 20 sati, u drvenim kapelama u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Lijevim Štefankima, Velikoj Gorici i Jakuševcu u Zagrebu, dok će se popularno ladanje održati ispred kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici. Festivalski program predstavlja sjajna glazbenike, poput svjetski poznatog Edina Karamazova koji će s Igorom Parom svirati romantičnu gitaru u Velikoj Gorici; Tomaža Sevšeka Šramela koji će prvi puta festivalskoj publici predstaviti instrument harmonium d’arte u Lijevim Štefankima te fantastične ansamble koji će uglazbiti drevne drvene kapele.

 

 

Bogata očuvana baština drvenih kapela

U nacionalnom registru zaštićenih nepokretnih spomenika Republike Hrvatske posebno mjesto zauzimaju spomenici drvene graditeljske baštine koja je nastajala stoljećima i njezin produkt, koji je ponajviše vidljiv u tradicijskoj arhitekturi, danas vrednujemo kao spomenička stvaralačka djela, odnosno kao umjetničku baštinu prošlosti. Ova drvena arhitektura kao dio graditeljske baštine, nositelj je identiteta vlastite sredine, regije, a time i naroda. Unutar drvene arhitekture svojim graditeljskim umijećem i stilskim karakteristikama posebno mjesto zauzima sakralna drvena arhitektura drvenih kapela. Danas se najveća koncentracija drvenih kapela iz vremena od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća nalazi u regijama Turopolje, Pokuplje i Vukomeričke gorice.

 

Festivalski program mamac je za sve ljubitelje glazbenih poslastica

Otvorenje festivala tradicionalno se održava u prelijepoj Kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki, koja predstavlja najljepši i najreprezentativniji primjer drvenog baroknog sakralnog graditeljstva Sjeverne Hrvatske. Šesto izdanje festivala otvoriti će u nedjelju 30. lipnja barokni ansambl Ars Longa koji je u istoj kapeli sjajnim nastupom otvorio i prvo festivalsko izdanje. Ansambl čine sve redom vrhunski glazbenici: Monika Cerovčec, sopran; Ana Benić Šalinović, barokna flauta; Stjepan Nodilo, barokna oboa i blokflaute; Lea Sušanj Lujo, barokno violončelo i Linda Mravunac Fabijanić, čembalo. Na programu su omiljene forme baroknih majstora – sonate, triosonate i kantate, ali i jedna suvremena skladba hrvatske skladateljica Mirele Ivičević.

 

Kapela sv. Barbare u Brestu Pokupskom potpuno je stradala u Domovinskom ratu, no iz nje su spašeni barokni oltari iz 1675. godine, koji čine dio najvrjednije sakralne baštine Sisačke biskupije i koji su nakon restauracije vraćeni u novoizgrađenu kapelu u proljeće 2007. godine. U petrinjskom kraju u utorak 2. srpnja nastupit će Duo Alhambra koji čine vrhunski glazbenici – gitaristica Divna Šimić i klarinetist Abdul Aziz Hussein. Festivalski program po prvi puta ugošćuje ovakav sastav, a oboje glazbenika pravi je užitak slušati. Na programu su djela hrvatskih skladatelja Tomislava Uhlika, Ivane Kiš, Ante Grgina, Slavka Fumića te Astora Piazzolle.

 

6. Festival Drvenih Kapela Pozivnica

 

Kapela sv. Ivana Krstitelja u Buševcu jedna od najvrjednijih drvenih sakralnih građevina. Bila je uzorak za niz drvenih kapela u Turopolju i Pokuplju. Stara kapela sagrađena je 1668. godine, a 1768. godine dodana je nova lađa i stara je građevina postala svetište novoj. Sve je izvedeno na tradicijski način: zidovi crkve izvedeni su od hrastovih platica, na nemški vez, a unutrašnje plohe obložene su oplatom od jelovih dasaka. Unutrašnjost je oslikana, a posebno je vrijedno pučko barokno slikarstvo 17. stoljeća na drvenoj oplati svetišta, kao i barokni glavni oltar, djelo radionice Mihaela Komersteinera. U prelijepoj kapeli u Buševcu u srijedu 3. srpnja prvi puta će nastupiti novoosnovani ansambl INTERArcT koji čine Ana Benić Šalinović, flauta; Parvaz Salimov, viola i Milica Pašić, harfa. Na programu su djela Th. Dubois, Ch. W. Glucka, A. Dvořáka, E. Elgara, C. Debussya i A. Joliveta.

 

Vrata jedne od najstarijih i najvrjednijih drvenih kapela – Kapele Sv. Jurja u Lijevim Štefankima iz 1677. godine – u četvrtak 4. srpnja otvoriti će cijenjeni slovenski umjetnik Tomaž Sevšek Šramel i upoznat će nas s umjetničkim instrumentom s tipkama – harmoniumom d’art.

 

U Velikoj Gorici u Kapeli Ranjenog Isusa u petak 5. srpnja nastupit će sjajni dvojac romantičnih gitara – Edin Karamazov i Igor Paro. Na programu koncerta nazvanog “O cara armonia” slušat ćemo djela Haydna, Sora i Mozarta iz ruku svjetskih gitarista!

 

Festival Drvenih Kapela Program

 

Popularno festivalsko ladanje, koje se održava se u suradnji s Muzejom Turopolja već tradicionalno u festivalsku subotu, 6. srpnja u posebno lijepom ambijentu ispred Kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici festivalskoj publici predstavlja vrhunske pjevačice okupljene u ženski ansambl Zwizde koje su pomele sve konkurente na svim natjecanjima na kojima su se pojavile. Pjevaju tradicijsku glazbu područja na kojima žive Hrvati Šokci, ali publika će ovom prigodom imati priliku prvi puta čuti zanimljivu etno-jazz fuziju tradicijske i jazz glazbe sjajnog Tria Pavla Golubića.

 

U jedinoj zagrebačkoj drvenoj kapeli, odnosno Župnoj crkvi Sv. Marka Evanđeliste u Jakuševcu, premijerno u festivalskom programu publika će imati prilike poslušati restaurirane orgulje graditelja Pavla Pumppa, (Apatin 1801.- Zagreb 1883.) koji je između 1827. do 1863. godine, upravo na području na kojem se održava Festival drvenih kapela, izgradio šezdesetak glazbala od kojih je sačuvano tek osamnaest. Na području Sisačko-moslavačke županije Pumpp je izgradio tri pozitiva u petrinjskim kapelama i crkvama te orgulje u Divuši, Sisku, Lasinji, Gornjem Viduševcu, Topuskom koje su u Domovinskom ratu uništene, dok su orgulje u Kloštar Ivaniću, Starom Farkašiću i Gornjoj Jelenskoj zapuštene i van upotrebe. Taj podatak dovoljno govori koliko je vrijedan poduhvat župe i gradionice orgulja Heferer u spašavanju i obnovi ovog povijesnog instrumenta koji je trenutno najvrjedniji instrument u Zagrebu. Program 6. Festivala drvenih kapela Sancta Barbara u nedjelju 7. srpnja zaključiti će festivalski ansambl Capella Lignum u novom sastavu Marija Ticl, sopran; Tamara Coha Mandić, flauta; Diana Grubišić Ćiković, harfa i Alen Kopunović Legetin, orgulje.

 

Festivalski program sastavljen je od vrhunskih glazbenika i puno predivne glazbe. Vjerujemo da će vas potaknuti da dođete na Festival, uživate u glazbi i okrijepite dušu i tijelo na mjestima koja su od pradavnih vremena bila posebna, u prostorima što svjedoče o umjetničkom geniju našega naroda koji nam je u baštinu ostavio ove bisere tradicijske barokne arhitekture.

 

 

 

6. FESTIVAL DRVENIH KAPELA
Sancta Barbara
30. 6. – 7. 7. 2024.

Velika Mlaka, Brest Pokupski, Buševec,
Lijevi Štefanki, Velika Gorica, Donja Lomnica, Jakuševec/Zagreb

 

 

Nedjelja / 30. lipnja / 20.00

Otvorenje festivala
Kapela sv. Barbare – Velika Mlaka
Ansambl Ars longa

 

 

Utorak / 2. srpnja / 20.00

Kapela sv. Barbare – Brest Pokupski
Duo Alhambra

 

 

Srijeda / 3. srpnja / 20.00

Kapela sv. Ivana Krstitelja – Buševec
Ansambl INTERArcT

 

 

Četvrtak / 4. srpnja / 20.00

Kapela sv. Jurja – Lijevi Štefanki
Tomaž Sevšek Šramel, harmonium

 

 

Petak / 5. srpnja / 20.00

Kapela Ranjenog Isusa – Velika Gorica
Edin Karamazov & Igor Paro, romantične gitare

 

 

Subota / 6. srpnja / 20.00

Kurija Modić-Bedeković – Donja Lomnica
Zwizde & Pavle Golubić Trio

 

 

Nedjelja / 7. srpnja / 20.00

Crkva sv. Marka Evanđelista – Jakuševec
Festivalski ansambl Capella Lignum

 

Festival Drvenih Kapela Vizual

najčitanije