Pred nama 18. Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae

imp

Aos Pozivnica

Od 5. do 12. svibnja na dvije lokacije u Zagrebu, kao i u Martinskoj Vesi, Voloderu, Hrvatskoj Kostajnici i Sisku održava se festival koji oduševljava vrsnim glazbenicima, atraktivnim programima i kombinacijama orgulja sa drugim instrumentima, a ulaz na sve je slobodan.

 

Aos Pozivnica

 

Bogati festivalski program Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae, koji će se ove godine protegnuti od početka svibnja sve do kraja rujna, najavljuje četiri festivala koji se održavaju na području čak sedam županija s ciljem promidžbe vrijedne kulturne i sakralne baštine te prirodnih ljepota i raznolikosti.

 

Međunarodnim orguljaškim festivalom Ars Organi Sisciae tek započinje festivalska sezona koja se nastavlja Zrin festivalom za čije otvorenje organizatori najavljuju spektakl: operu Nikola Šubić Zrinski na otvorenom, uz ostatke gotičke crkve Sv. Marije Magdalene na Zrinu u izvedbi Hrvatskog vokalnog ansambla Sv. Blaž, sastavljenog od najistaknutijih hrvatskih opernih pjevača.

 

Također, u Turopolju i okolici održat će se 6. Festival drvenih kapela Sancta Barbara (30. 6. – 7.7.), a zatim i Like Lika Festival (7. – 27. 9.) koji će zaključiti ovogodišnju festivalsku sezonu u Svetištu Majke Božje od Krasna na Sjevernom Velebitu gdje će francusko-hrvatski ansambl Dialogos izvesti Juditu Marka Marulića povodom 500. obljetnice njegove smrti koju je obilježio i Hrvatski Sabor proglasivši 2024. Marulićevom godinom.

 

Tradicionalno, festivalsku sezonu otvara Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae, prvi projekt Udruge koji već 18 godina producira muzikologinja Valentina Badanjak Pintarić.

 

Ideju popularizacije povijesnih orgulja kao koncertnog instrumenta potaknule su restaurirane Janečekove orgulje izgrađene u duhu češke graditeljske škole 1777. godine. Uz taj izrazito vrijedan instrument i zaštićeno kulturno dobro RH, smješten u prelijepoj baroknoj crkvi sv. Marije Magdalene u Selima kraj Siska, sve do potresa nastupala su mnoga značajna domaća i međunarodna imena orguljaške glazbene scene. U potresu je crkva toliko stradala da su orgulje izmještene dok se ne zgotovi obnova.

 

Već prvo festivalsko izdanje privuklo je značajnu pažnju publike što je organizatore usmjerilo na istraživanje stanja povijesnih orgulja u Sisačkoj biskupiji. To je rezultiralo inventarizacijom orguljaške baštine biskupije, izložbom fotografija tridesetak orgulja koje su uništene tijekom Domovinskog rata, a doprinijelo je i postavljanju orgulja u novoizgrađene crkve na mjestima crkava koje su prije Domovinskog rata imale orgulje – u Petrinju, Glinu, Hrvatsku Kostajnicu i dr.

 

Sve je to omogućilo rast festivalskog programa jer se povećavao broj orgulja na kojima se moglo koncertirati. Ipak, od samih početaka važni festivalski ciljevi ticali su se revitalizacije, koliko i očuvanja, a osobito obnove povijesnih orgulja i to je korak koji tek trebamo iskoraknuti. Inventarizacija orguljaške baštine potvrdila je da je na području Sisačke biskupije postojala tradicija orguljanja koju pratimo gotovo 250 godina.

 

U svom prvom desetljeću festival je ostvario važnu ulogu u razvoju publike, na koncertima se tražilo mjesto više, a publika je organiziranim prijevozom dolazila iz Zagreba i Siska na udaljenije lokacije. Također, Udruga je pokrenula i Zrin festival s ciljem promocije kulturne i povijesne baštine Zrinskih na području Pounja i Banovine. Oba festivala održavala su se uz podršku Ministarstva kulture, Sisačke biskupije, Sisačko-moslavačke županije te gradova u kojima su se održavali. Zrin festival bio je jedan od prvih kulturnih događanja održan nakon sveopćeg zatvaranja tijekom pandemije u ovom dijelu Europe, a međunarodni karakter orguljaškog festivala održao se zahvaljujući prenošenju koncerata međunarodnih festivalskih gostiju iz crkava i bazilika u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i dr. izravno putem interneta za publiku Ars Organi Sisciae.

 

No, potres koji je krajem 2020. razorio područja na kojima su se održavali festivali predstavljala su novu razinu organizacijskih izazova kojima se ipak uspješno doskočilo. Unatoč značajnom gubitku festivalskih lokacija, jednako kao i publike, festivalski programi održavali su se gdje je to bilo moguće, obraćajući se publici diljem svijeta prenoseći koncerte putem svojih web stranica, kanala i društvenih mreža. Do danas ovo su jedini festivali koji se izravno prate u Japanu zahvaljujući njihovom medijskom pokrovitelju Japan Croatia Society.

 

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH od 5. do 12. svibnja u Zagrebu, Martinskoj Vesi, Voloderu, Hrvatskoj Kostajnici i u Sisku.

 

 

Punoljetni festival prvi puta gostuje u Zagrebu koncertom otvorenja u Župnoj crkvi sv. Marka Evanđelista 5. svibnja u 19.30 sati uz sjajni Oratorijski zbor Cantores sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača i uz orguljaša Pavla Mašića.

 

 

Kako se želja organizatora da festival otvore u Petrinji niti ove godine nije mogla realizirati jer još nije dovršena obnova Župne crkve sv. Lovre, upravo su orgulje bile glavna poveznica i inspiracija koncertu otvorenja koji će obilježiti 150. obljetnicu rođenja akademika Franje Dugana starijeg, skladatelja i orguljaša. Naime, prijašnje orgulje crkve sv. Marka sagradio je A. F. Heferer 1936. godine upravo na temelju dispozicije Franje Dugana starijeg koji ih je svirao, a bio je i jedan od prvih dirigenata slavnog Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka (1920. – 1946.) čiju su tradiciju nastavili Cantoresi od 1988. godine. Kada su te stare crkvene orgulje u crkvi sv. Marka zamijenjene novima, predstavnik pete generacije obitelji Heferer prilagodio ih je i 2015. godine postavio u današnju petrinjsku župnu crkvu. Ta je pak crkva sagrađena na mjestu nekadašnje, koja je uništena u Domovinskom ratu skupa sa orguljama koje su bile jedno od najboljih djela ove domaće radionice orgulja.
Na koncertu otvorenja 18. Ars Organi Sisciae uz Duganove skladbe, publika će imati prilike slušati i djela J. S. Bacha i H. Howellsa.

 

 

Festivalski program nastavlja se u nedavno obnovljenoj Župnoj crkvi sv. Martina Biskupa u Martinskoj Vesi gdje su nakon potresa uređene i orgulje osnivača tvrtke Heferer iz 1881. godine. To su najstarije orgulje koje su u kontinuiranoj upotrebi u Sisačkoj biskupiji, a uz njih će u ponedjeljak 6. svibnja nastupiti Ulrich Walter, profesor orgulja i improvizacije na Univerzitetu u Grazu i dobitnik značajnih nagrada na međunarodnim natjecanjima u Grazu (2006.), u St. Albansu (Velika Britanija, 2007.), Međunarodnom orguljaškom natjecanju BACH/LISZT u Njemačkoj za izvedbe na povijesnim orguljama (2008.) i dr.

Ovaj sjajni orguljaš festivalskoj publici je poznat s koncerta u Žažini, na nekadašnjim orguljama u potresu stradale Župne crkve Svetog Nikole i Svetog Vida, gdje je 2012. godine na 6. festivalskom izdanju iznenadio majstorstvom improvizacije.

 

 

Ovogodišnja nova festivalska orguljaška imena su Dubravko Ćepulić Polgar i Ursa Ljuban.
Nagrađivani mladi orguljaš Dubravko Ćepulić Polgar, glavni je orguljaš crkve Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu i naslovni orguljaš Klape sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice i Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske.
Nastupit će u utorak 7. 5. u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu svirajući povijesne orgulje Antuna Šimenca iz 1863. godine uz nagrađivanog glazbenika Franju Pećarića koji će svirati bisernicu.
Na programu ovog koncerta su djela Beethovena Bacha, Matza, Mozarta, Handela, Frescobaldia i dr.

 

 

Sjajna orguljašica Ursa Ljuban iz Trogira, također je ovjenčana mnogobrojnim nagradama i umjetnička je ravnateljica novog festivala „Festival orgulja Trogir“ koji pokreće ove godine. Ursa će uz trubača Ivana Đuzela, učenika cijenjene klase prof. Ivana Glibote iz Imotskog, nastupiti u srijedu 8. svibnja u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici.
Na programu su djela Caccinija, Stradelle, Handela, Martinija, Saint-Saënsa i dr.

 

 

U nastavku programa festival će se još jednom vratiti u Zagreb, u Baziliku sv. Antuna Padovanskog na sv. Duhu gdje će u subotu 11. svibnja koncert održati fantastičan trio: sjajna mlada sopranistica Marija Ticl iz Požege, saksofonistički pedagog, komorni i orkestralni glazbenik i solist Tomislav Žužak iz Zagreba i našoj publici već poznat jedan od naših ponajboljih majstora orgulja Alen Kopunović Legetin koji uvijek iznenađuje promišljenim programima u okviru kojih imamo priliku čuti hrvatska skladateljska imena, a često i praizvedbe naših mladih skladatelja.

Tako će i ove godine na programu, uz djela starih majstora biti i djela hrvatskih skladatelja oca Kamila Kolba, Dalibora Bukvića, Josipa Prajza, praizvedbe skladbi Alana Kljaića i obrade koje će publika po prvi puta imati prilike čuti.

 

 

Festival će završiti u nedjelju 12. svibnja u Bazilici sv. Kvirina u Sisku gdje će povodom 110. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti hrvatskog svećenika, velikog skladatelja i muzikologa, dirigenta i pedagoga, Albe Vidakovića koncert održati profesori i studenti Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz orguljaša Milana Hibšera, također profesora na institutu.
Slušat ćemo studente iz klase Milana Hibšera, Mirte Kudrne i Elizabete Zalović.

 

“Ovaj je festival našao načina na izazovan poticaj popularizacije orgulja, orguljske glazbe i bogate baštine koja nas još uvijek okružuje, odgovoriti autentično – podsjećajući na minule običaje stvara novu tradiciju osluškivanja zvuka orgulja u izvedbama najboljih domaćih i svjetskih umjetnika i orguljaša.

Svi ste pozvani okupiti se oko mističnog zvuka orgulja te srca otvorena svim plemenitostima kojima nas glazba daruje biti dio Ars Organi Sisciae!”, kaže producentica festivala Valentina Badanjak Pintarić pozivajući vas na koncerte.

 

 

 

PROGRAM 

18. međunarodni orguljaški festival
ARS ORGANI SISCIAE
5. – 12. 5. 2024.

Zagreb, Martinska Ves, Voloder, Hrvatska Kostajnica, Sisak

 

 

5. 5. – NEDJELJA – 19:30
Župna crkva sv. Marka Evanđelista – Zagreb

Otvorenje festivala:

Povodom 150. obljetnice rođenja Franje Dugana st.
Oratorijski zbor Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci

Jurica Petar Petrač, dirigent
Pavao Mašić, orgulje

 

 

6. 5. – PONEDJELJAK – 20:00
Župna crkva sv. Martina Biskupa – Martinska Ves

Ulrich Walther, orgulje (A)

 

 

7. 5. – UTORAK – 20:00

Župna crkva sv. Antuna Padovanskog – Voloder

Franjo Pećarić, bisernica
Dubravko Ćepulić Polgar, orgulje

 

 

8. 5. – SRIJEDA – 20:00

Župna crkva sv. Antuna Padovanskog – Hrvatska Kostajnica

Ivan Đuzel, truba
Ursa Ljuban, orgulje

 

 

11. 5. – SUBOTA – 20:00
Bazilika sv. Antuna Padovanskog – Zagreb

Marija Ticl, sopran
Tomislav Žužak, saksofon
Alen Kopunović Legetin, orgulje

 

 

12. 5. – NEDJELJA – 20:00
Bazilika sv. Kvirina – Sisak

Povodom 110. obljetnice rođenja Albe Vidakovića

Institut za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Milan Hibšer, orgulje

 

 

Aos Plakat

najčitanije