Pred nama 16. Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae

imp

I ove godine Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae najavljuje bogati festivalski program od čak četiri festivala od Une do Jadrana, s ciljem promidžbe vrijedne kulturne i sakralne baštine onih krajeva Hrvatske koji su svjedočili nezamislivim nepravdama, iseljavanju, razaranju zbog čega su danas gotovo pusti i pod posebnom su državnom skrbi, dok su nekada bili centri kulturnog života o čemu upravo svjedoči baština kojom se još uvijek diče i ponose.

 

Festivalsku sezonu otvara Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae koji se već 16 godina kontinuirano prezentira vrijednu orguljašku baštinu Sisačke biskupije. Festival se tradicionalno održava u prvom dijelu svibnja, ove godine od 7. – 15. svibnja. Tradiciju orguljanja u sisačkom kraju pratimo od 18. stoljeća, ali su brojne orgulje spomeničke kulturne vrijednosti uništene u Domovinskom ratu ili ih je toliko nagrizao zub vremena da ih se samo hitnom reakcijom može spasiti. No, neke su župe sačuvale svoje povijesne orgulje i svjedoče o tome kolika je vrijednost sačuvana za naše baštinike.

 

Nažalost, diljem Sisačke biskupije u razornom potresu krajem 2020. godine uništene su mnogobrojne crkve, a njihove su orgulje utihnule. Među njima je i prelijepa barokna crkva sv. Marije Magdalene u Selima, čije su Janečekove orgulje iz 1777. godine bile poticaj za pokretanje ovog festivala, ali i mnoge festivalske lokacije nažalost ni ove godine nije moguće uglazbiti – poput Župne crkve sv. Lovre u Petrinji ili Župne crkve sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi gdje su Hefererove orgulje iz 1881. godine.

Crkva Sv. Ivana Nepomuka nova je crkva u 220. godina staroj župi u Glini, povijesnom gradu gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana hrvatska himna. Pred četiri godine crkva je obogaćena najvećim orguljama u biskupiji na kojima redovito održavamo festivalske programe. Ovogodišnji međunarodni orguljaški festival na moćnim glinskim orguljama otvoriti će orguljaš Alen Kopunović Legetin i Klapa Leggero programom pod nazivom „Majčice čuj svoje dječice glas“ koji podsjeća kome je posvećen ovaj festival i zašto je pokrenut baš u svibnju. Slušat ćemo obrade marijanskih pjesama za klapu i orgulje, skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Albe Vidakovića, Henrija Dalliera i Franza Xavera Engelharta, ali i Misu za muški ansambl i orgulje, kao i praizvedbu pjesme “Pozdrav Gospi Međugorskoj” Alena Kopunovića Legetina.

 

Iako moćne i vrijedne orgulje u Župnoj crkvi sv. Lovre još uvijek nisu u funkciji nakon potresa, festivalski program neće zaobići Petrinju gdje ćemo slušati cjelokupni ciklus Bachovih sonata i partita za violinu solo u izvedbi Marca Graziania. Izvedba cijelog ciklusa podijeljena je u dva koncerta koji će biti održani u nedjelju 8. svibnja i u subotu 14. svibnja u 20 sati.

 

U Bazilici sv. Kvirina u Sisku, u srijedu 11. svibnja uz orgulje ćemo slušat tri trublje i timpani u izvedbi Daria Teskere, Krešimira Fabijanića i Maria Lončara, trublje; Borne Šercara, timpani i Alena Kopunovića Legetina, orgulje. Na programu su Bach, Händel, Telemann, Schubert i dr.

Međunarodni gost festivala, francuski orguljaš Olivier Penin, povodom 200-te obljetnice rođenja velikog francuskog skladatelja i orguljaša Césara Francka izvest će koncert na orguljama na kojima je sam Franck svirao u bazilici sv. Clotilde u Parizu. Koncert će se moći pratiti u četvrtak, 12. svibnja od 20 sati na festivalskim web stranicama i YouTube kanalu. Na programu su djela C. Francka, E. Gigouta, G. Piernéa, C. Debussyja i M. Lešćana.

 

U Voloderu, u crkvi sv. Antuna Padovanskog na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine, u petak 13. svibnja nastupiti će orguljašica Katarina Javora i Zrinka Posavec, sopran. Na programu su skladbe Zrinke Posavec na tekstove iz kantuala fratra Ivana Vlahovića Kapušvarca (1737.) koje smatraju najbrojnijim baroknim blagom Slavonije.
Festival će u nedjelju, 15. svibnja zaključiti ansambl Projekt Lazarus u prelijepom Pounju, u Hrvatskoj Kostajnici, povodom 400. obljetnice prvotiska zbirke “Parnassia Militia” Vinka Jelića (1622.).

Uz kratku pauzu od tjedan dana kreće i 8. Zrin festival koji se od 21. do 28. svibnja održava u Zrinu, Glini, Sisku, Ozlju, Gornjem Viduševcu i Hrvatskom Čuntiću. Festival će ispred ostataka gotičke crkve Sv. Marije Magdalene u Zrinu otvoriti Ansambl Capella Zriniana programom „Fantasia Poetica – Barokna glazba tragom lirike Nikole Zrinskog i Frana Krste Frankopana“. U nedjelju 22. svibnja u Župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini nastupit će Pučki pivači KBF-a pod vodstvom maestra Joška Ćalete. U Velikom kaptolu Sisačke biskupije 25. svibnja u 19.30 održat će se promocija romana „Krvavi jarak“ na kojoj će gostovati autorica Antonija Buljan. U Starom gradu Ozlju u četvrtak 26. svibnja koncert pod naslovom „Navik on živi ki zgine pošteno“ izvesti će ansambl Sklad. U petak, 27. svibnja u Župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu koncert će održati gudački orkestar Acoustic project strings. 8. Zrin festival u subotu 28. svibnja u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću zaključiti će Kalamos kvintet kojeg vodi mladi ukrajinski klarinetist Yaroslav Sadovyy.

 

„Živimo u vremenu kada je pravo umijeće uživati… No, glazba zaobilazi paravan svijesti i ustaljenog načina doživljavanja svijeta, u glazbi nema likova koji mogu predstavljati zid između čovjekove duše i sadržaja s kojim se u umjetničkom djelu ona susreće. Glazba djeluje snažno jer je neobično i još neobjašnjivo povezana s matematikom i kodovima upisanim u ljudsko biće i prirodu. Moć glazbe krije se u sličnosti njezine strukture s čovjekom: ritam, harmonija i melodija imaju veze s tijelom, dušom i duhom. Iako uopće nije nužna za preživljavanje, nešto u nama žudi za njom.
Glazba ima moć oplemenjivati, ona odražava kulturno i duhovno stanje društva. Stari su Grci, čini se, imali pravo: kakva glazba, takvi ljudi, takva država… I sad zamislite koliko je potreban Ars Organi Sisciae!!!, poručuju iz Udruge.

 

Ulaz na sve festivalske koncerte je slobodan, a oni koji neće moći prisustvovati, mogu koncerte pratiti uživo ili pogledati snimke na www.ars-organi-sisciae.com ili na festivalskom YouTube kanalu Ars Organi Sisciae. Svaki festival ima svoju web stranicu i istoimeni YouTube kanal.

 

 

16. međunarodni orguljaški festival
ARS ORGANI SISCIAE
7. – 15. 5. 2022.
Glina, Petrinja, Sisak, Voloder, Hrvatska Kostajnica

7. 5. – SUBOTA – 20:00
Župna crkva Sv. Ivana Nepomuka – Glina
Otvorenje festivala:
Klapa Leggero
Alen Kopunović Legetin, orgulje
J. S. Bach, A. Vidaković, H. Dallier, F. X. Engelhart, A. K. Legetin, Jerko Gržinčić
M. Hakanpää , Geld/ Glasnović, Š. Marović, P. Perica, Majcen/Široki

 

8. 5. NEDJELJA – 20:00
Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja
Marco Graziani, violina
J. S. Bach: Sonate i partite za violinu solo I

 

11. 5. – SRIJEDA – 20:00
Bazilika Sv. Kvirina – Sisak
Dario Teskera, Krešimir Fabijanić, Mario Lončar, trublje
Borna Šercar, timpani
Alen Kopunović Legetin, orgulje
J. S. Bach, G. F. Händel, R. Løvland, M. A. Costa, G. Ph. Telemann,
Th. Dubois, A. Vivaldi, F. Schubert, J. Alain

 

12. 5. – ČETVRTAK – 20:00
www.ars-organi-sisciae.com
Prijenos koncerta iz crkve sv. Clotilde u Parizu
Olivier Penin, orgulje
C. Franck, E. Gigout, G. Pierné, C. Debussy, M. Lešćan

 

13. 5. – PETAK – 20:00
Župna crkva Sv. Antuna Padovanskog – Voloder
Zrinka Posavec, sopran
Katarina Javora, orgulje
Skladbe Zrinke Posavec na tekstove iz kantuala Ivana Vlahovića Kapušvarca (1737.)

 

14. 5. – SUBOTA – 20:00
Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja
Marco Graziani, violina
J. S. Bach: Sonate i partite za violinu solo II

 

15. 5. – NEDJELJA – 20.00
Župna crkva Sv. Antuna Padovanskog – Hrvatska Kostajnica
Projekt Lazarus
povodom 400. obljetnice prvotiska zbirke “Parnassia Militia” Vinka Jelića, 1622.

najčitanije