'Poslije Alkestide' zatvara Prolog

st

U četvrtak, 20. studenog, na rasporedu je završnica Festivala regionalnih kazališta Prolog. Festival će zatvoriti predstava ‘Poslije Alkestide’, autorskog dvojca kojeg čine Dino Pešut i Mirna Rustemović. Posjetitelji su od 6. listopada do 20. studenog imali priliku vidjeti 15 predstava u izvedbi kazališnih grupa iz cijele Hrvatske.
Euripidova Alkestida predstavlja atipičnu satirsku igru te je žanrovski jedinstven tekst u okviru antičkog opusa. Tragikomedija prati posljednje sate umiruće Alkestide koja se odlučila žrtvovati za svoga supruga Admeta. Impostirana cinično, povremeno sarkastično, propituje odnose u obitelji, poziciju žrtve, te donekle i dekonstrukciju pozicija muškaraca i žena.
U predstavi je na centralnu poziciju postavljen aspekt licemjernosti koji je i značajka svakog od aktera koji se nalazi u kući. Takvo čitanje uvelike korelira s trendom novog moralizma koji je postao već svjetskim fenomenom, uvelike prisutan i u Hrvatskoj u zadnje vrijeme. Licemjerstvo se čita već u samim relacijama u obitelji, Alkestidinoj lijenoj žrtvi u kojoj uopće ne mari za djecu koju ostavlja za sobom, Admetovom kukavičluku i narcizmu, gostima i Heraklu koji situaciju gotovo da i ne primjećuju.
Kako je u posljednje vrijeme definiranje braka i obitelji bila jedna od najvažnijih političkih pitanja, Alkestida se čini kao ispravan odgovor, kako u žanrovskom smislu tragikomedije tako i u onom sadržajnom. Naime, svi akteri u tekstu su zatečeni i u posljedicama drugih mitova (na kojemu je sazdan zapadni krug) koji su svi vezani upravo za obitelj i obiteljske relacije.
Poslije Aklestide je predstava koja prati jedan dan u Admetovom domu nakon što njegova žena Alkestida počini samoubojstvo. U toj obitelji, duboko raslojenoj licemjerstvom, propadanjem temeljnih vrijednosti, rastrganom između krivnje i odgovornosti, dodatno opterećenom gostima i osjećajem nemoći, otac i dvije kćeri neminovno propadaju u vlastitoj nemogućnosti artikulacije osjećaja. Obitelj se prometnula kao središnji fenomen i definicija, ali Euripid u svojoj atipičnoj satirskoj igri postavlja drska pitanja o odlukama i odgovornosti, o privilegiranim obiteljima, ali i o procesu žaljenja.
Predstava ‘Poslije Alkestide’ na rasporedu je u četvrtak, 20. studenog, u 19,30h. Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 30 kuna, dok učenici, studenti i umirovljenici imaju popust pa ulaznice za njih koštaju 20 kuna.

najčitanije