Ponovljena pokupska ekspedicija u sisačkom muzeju

ibb

261020211635271157.jpeg

Od četvrtka, 10. ožujka, započinje ciklus etnoloških predavanja pod nazivom „Suvremena etnološka praksa“ koja će se održavati u Gradskom muzeju Sisak. Predavanja će obuhvatiti teme vezane uz širi sisački kraj, a održat će ih različiti predavači koji su se u svom stručnom i znanstvenom radu posvetili etnološkom istraživanju i tematici ovoga kraja. Pregled svih predavanja i sažetaka bit će objavljen u Zborniku, koji će se moći preuzeti na predavanjima.
Prvo u nizu predavanje je „Ponovljena pokupska ekspedicija“ više kustosice Gradskog muzeja Sisak, Katice Mrgić. Naime, 1923. godine, tadašnji Etnografski odio Hrvatskog narodnog muzeja u Zagrebu, odlučio je provesti istraživačku etnološku ekspediciju u Pokuplju. Nekolicina entuzijasta predvođena Milovanom Gavazziem, utemeljiteljem hrvatske etnologije, spuštala se od Karlovca do Siska u nekoliko plovila, obilazeći sela uz rijeku i dokumentirajući život stanovništva.
Po uzoru na ovu ekspediciju, 2014. godine Gradski muzej Sisak odlučio ju je ponoviti želeći prikupiti nove informacije te zabilježiti sadašnje stanje. Kako je ponovljena pokupska ekspedicija prošla i koji su značajni rezultati i saznanja iz nje proizašli, možete saznati na večerašnjem predavanju u Gradskom muzeju Sisak, s početkom u 19 sati.

najčitanije