Pogled u dubinu Dalibora Andresa u Gradskom muzeju Sisak

ibb

261020211635241740.jpeg

Svjetski prvak u podvodnoj makro fotografiji Dalibor Andres u utorak, 28. kolovoza u Gradskom muzeju Sisak izložit će više od 80 fotografija koje će prikazati svojevrstan sažetak njegova dugogodišnjeg bavljenja podvodnom fotografijom – hobija koji je zapravo nastao kao rezultat spajanja dviju nekada odvojenih aktivnosti za koje se Andres zainteresirao još u dječjoj dobi:

”Sjećam se kada sam, još kao dječak, znao na moru ležati s ocem na luftiću i promatrati odozgo taj podvodni svijet… Oduvijek me oduševljavala i zanimala ta ljepota koja se nalazi ispod vode. U školi sam se uključio u fotografsku radionicu i počeo se intenzivnije baviti fotografijom, a zatim bi na moru opet promatrao taj svijet ispod površine i razmišljao kako bi bilo lijepo kada bih te stvari mogao snimiti…”, prisjetio se Andres svojih najranijih želja koje su mu se uskoro počele i ispunjavati. Kako se u međuvremenu počeo ozbiljno baviti ronjenjem i kako je fotografska oprema postajala sve naprednija i dostupnija, tako je s nabavom podvodnog fotoaparata i ostvario ono o čemu je maštao kao dječak.

Spoj fotografije i ronjenja rezultirao je nizom izložba, natjecanja i brojnih nagrada među kojima posebno ističe prošlogodišnje osvajanje prvog mjesta na svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji održanom u Meksiku.

No, iako su među Andresovim fotografijama najpoznatije i najnagrađivanije uprave one morske, ni rijeka kao medij, napominje, nije mu strana, ali budući da nudi nešto teže uvjete za snimanje, podmorje je ipak češće odredište:

”Moram reći da je privlačno i jedno i drugo, ali rijeka ne daje toliko mogućnosti kao more. U rijeci su teži uvjeti u kojima možete postići ono što želite jer se stalno mijenja vodostaj i vidljivost nije uvijek najbolja. U moru je to malo lakše pa se postižu i bolji rezultati. U moru se često iznenadite što možete vidjeti i pronaći u vodi do koljena. Kada ulazite u more, nikada ne znate što ćete zateći i što ćete snimiti. Nekada možda nemate velika očekivanja, a to ispadne jako dobro”, kaže Andres, povjerivši nam kako je većinu svojih želja za podvodnim motivima, osim kitova i morskih pasa, do sada uspio ispuniti.

Nešto više od 80 odabranih Andresovih fotografija pripremljenih za izložbu u Gradskom muzeju Sisak nije zamišljeno samo kao prezentacija njegove dugogodišnje karijere nego i kao edukativna priča o potrebi očuvanja okoliša: ”Ja se nadam da će ova izložba potaknuti ljude da malo razmisle o tom podvodnom svijetu koji je danas doista jako ugrožen. Mi danas svjedočimo izumiranju brojnih vrsta, kao posljedici i globalnog zatopljenja i zakiseljavanja oceana, otpada koji se taloži u njima…oceani su danas postali krajnja smetlišta u kojima se skupljaju velike količine plastike…i sve do pridonosi odumiranju podvodnog života. Veliki koraljni grebeni danas su jako uništeni. Samo nekoliko dana nepovoljnih uvjeta u životu koraljnog grebena može dovesti do potpunog odumiranja. Mi to vidimo iz godine u godinu, pa i tu kod nas na Jadranu – i ne radi se samo o vrstama koje su privredno značajne i koje se izlovljavaju, već i o onim običnim malim ribicama uz obalu. Vidljivo je ta je i toga puno, puno manje”, napominje Andres.

Izložba fotografija Dalibora Andresa ”Pogled u Dubinu”, pripremljena u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Dubrovnik i Foto galerijom Siscia obscura, otvara se u utorak 28. kolovoza u 20h u Gradskom muzeju Sisak. Izložba će ostati otvorena do 11. rujna.

dalibor andres

najčitanije