Počeo 10.Volonterski kamp Gradskog muzeja Sisak

mradenovic

261020211635232063.jpeg

Gradski muzej Sisak desetu godinu organizira volonterski kamp koji okuplja volontere studenate povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i kulturne antropologije, koji dolaze iz raznih dijelova Hrvatske. Cilj ovogodišnjeg kampa je nastaviti popisivati baštinsku ostavštinu na području Sisačko-moslavačke županije kroz terenski rad. U kampu, koji se uz potporu Ministarstva kulture i Grada Siska održava od 15. do 24. srpnja, ove će godine sudjelovati četiri studentice filozofskih fakulteta iz Zagreba i Rijeke.

U deset dana trajanja kampa studenti će uz vodstvo Ivice Valenta, višeg kustosa, Katice Mrgić, više kustosice i Marijana Bogatića, višeg muzejskog pedagoga Gradskog muzeja Sisak, zabilježiti sadašnje stanje u kojem se nalaze ovi spomenici i objekti baštine.

„Teme istraživanja tijekom volonterskog kampa su povijest vatrogastva i vatrogasne baštine na području županije, zatim spomen obilježja nakon 2.svjetskog rata te obilježja iz vremena Domovinskog rata. Na kampu ćemo nastaviti upoznavati studente s povijesnog baštinom naše županije, upoznati ih s radom kustosa na terenu“, rekao je viši kustos Ivica Valent.

Kao i prethodnih godina, i ove u kampu sudjeluju Filozofski fakultet u Zagrebu, Filozofski fakultet u Rijeci, Katoličko sveučilište – Odsjek za povijest u Zagrebu, a Gradski muzej krenuo je u suradnju i sa Filozofskim fakultetom u Zadru te Muzej Moslavine u Kutini.

muzej kamp 1

„Svake godine pokušavamo napraviti korak više. Ove godine obilazimo širi glinski kraj, ali okrećemo se Moslavini i Posavini. Otići ćemo do Obljaja, Stankovca, Slane i Mlake“, kaže viša kustosica Etnografskog odjela Katica Mrgić.

„Obići ćemo utvrde Garićgrad, Košutgrad i Jelengrad. Na tom izletu će nam se pridružiti i kolege dr.sc.Hrvoje Kekez i dr.sc.Danko Dujmović, tako da vjerujem da će studentima, osim što će dobiti uvid u praktični dio rada – što se radi u muzeju, da ćemo približiti ovaj kraj, da ovdje imamo puno zanimljivih stvari, a to se potvrđuje jer nam studenti dolaze otkad upišu fakultet, pa sve dok ne diplomiraju“, dodao je Marijan Bogatić, viši muzejski pedagog.

Na kraju svakog radnog dana, studenti pišu i objavljuju izvještaje koje možete pratiti ovdje.

najčitanije