Ovaj vikend 24. Kvirinovi poetski susreti

imp

261020211635206694.jpeg

Sisak će ovoga vikenda, od 19. do 21. lipnja ponovno biti grad poezije i pjesništva – počinju 24. Kvirinovi poetski susreti. Susreti su jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija u Hrvatskoj koju organizira Matica hrvatska Sisak. Manifestacija je to koja okuplja svake godine dvadesetak pjesnika a među njima i laureate jer se na Susretima dodjeljuju dvije nagrade Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, kao najveće priznanje jednom od sudionika za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu i nagrada za najbolju knjigu poezije autoru do 35. godina starosti objavljenu između dva Susreta – Mali Kvirin.
Ove, 2020. godine Susreti postaju i međunarodni prvi gosti su slovenski pjesnici u suradnji s Slovenskom maticom.
Ovogodišnja laureatkinja, 24.Kvirinovih poetskih susreta, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu je pjesnikinja Andriana Škunca, tako je odlučio žiri u sastavu Krešimir Bagić (predsjednik), Miroslav Mićanović, Tomislav Škrbić i Đurđica Vuković.
Dobitnik Nagrade za najbolju knjigu poezije objavljenu između dva Susreta je Alen Brlek za knjigu Sang odlučio je žiri u sastavu Darija Žilić, Tin Lemac i Đurđica Vuković.
Ovogodišnji gost Susreta je Slovenska matica, predvođena s predsjednikom dr.sc. Alešem Gabričem i tajnicom Miljanom Cunta.
Na Susretima uz naše ugledne pjesnikinje i pjesnike Andrianu Škuncu , Alen Brleka, Krešimira Bagića, Sanju Baković, Sanju Bužimkić, Lanu Derkač Šalat, Moniku Herceg, Stanku Gjurić, Andrianu Kos Lajtman, Tina Lemaca, Sinišu Matasovića, Davora Šalata, Damira Radića ,Delimira Rešickog, Liviju Reškovac, Veru Vujović, Đurđicu Vuković i Dariju Žilić nastupit će iz Slovenije Katarina Gomboc Čeh i Brane Senegačnik, pjesnik nominirana za nagradu Cankar.
Glazbeni dio programa ispunit će Antonija Kihalić, Lordan Badanjak i Ivan Novak a Ivica Plavec s Pohvalom melankoliji predstaviti će najnovije likovne radove.

Program manifestacije

petak /19.lipnja
19 sati / Matica hrvatska Sisak, Rimska 9
Otvaranje izložbe
IVICA PLAVEC: POHVALA MELANKOLIJI
subota/20.lipnja
10,30 sati /Matica hrvatska Sisak, Rimska 9
DODJELA NAGRADA LAUREATIMA / Andriana Škunca i Alen Brlek
Razgovori o pjesništvu laureata
11,30 sati / PROMOCIJA RIJEČI, časopis za književnost, kulturu i znanost
12,30 sati / OBILAZAK HOLANDSKE KUĆE, sjećanje na industrijsku baštinu Siska
18 sati / kod skulpture A. G. Matošu
PJESNIČKO PRISTANIŠTE, pjesničko poslijepodne
21 sat / na Brodu Biokovo
RAZGOVOR S VODOM, poetsko-glazbena večer
nedjelja/ 21. lipnja
9 sati / JUTARNJA RAZGLEDNICA SISKA – Šetnica Slave Striegla
10,30 sati / Pijetet za pjesnike Teu Benčić Rimay i Josipa Severa

kvirinovi_poetski_susreti_pozivnica_2020_knjizica (2) kvirinovi_poetski_susreti_pozivnica_2020_knjizica (1)

najčitanije