Otvorenje izložbe „Striegl/Veliki formati“

mradenovic

261020211635232845.jpeg

U Gradskoj galeriji Striegl u utorak 18.lipnja otvara se treća izložba u ciklusu obilježavanja 100.obljetnice rođenja Slave Striegla u Sisku pod nazivom: Striegl / Veliki formati. Unutar Zbirke Striegl nalazi se deset kompozicija velikog formata, koje su odabrane za temu ove izložbe. Slike velikog formata su kod Slave Striegla i slike van formata, rijetke unutar slikarevog opusa i predstavljaju stvaralački odmak u njegovoj bogatoj likovnoj ostavštini.
„Osim sisačkih motiva, na izložbi slika velikog formata naći će se i slike mitološke tematike, a posebno se izdvaja motiv Lede i boga Zeusa koji je prikazan u obliku bijelog labuda“, kaže Jurica Škofač, kustos izložbe.
Među Strieglovim radovima iz Zbirke Striegl i drugih privatnih zbirki najzastupljeniji format slike je uobičajenih dimenzija, koje vrlo rijetko prelaze sto centimetara (možemo ga nazvati sobna slika). Kod slika velikog formata, dimenzije su udvostručene i utrostručene, te dosežu dimenzije monumentalnih radova. Osim formata, ove slike objedinjuje likovna tehnika ulja na platnu i vremenski period u kojem su nastale. U godini kada se obilježava 100. obljetnica od rođenja Slave Striegla izložba slika velikog formata ima i za cilj da doprinese novim opažajnim i doživljajnim iskustvima u razmatranju Strieglova slikarstva.
Kustos izložbe je Jurica Škofač, a izložba se otvara 18.lipnja s početkom u 19:00 sati, a ostat će otvorena do 13.srpnja.

najčitanije