Održani "Lipovljanski susreti"

Dsc 0071

Za vikend su održani još jedni „Lipovljanski susreti“. Riječ je o manifestaciji čiji je sadržaj jedinstven na području Hrvatske te doprinosi stvaranju prepoznatljivosti Općine Lipovljani kao područja zajedničkog mirnog suživota, rada, međusobnog poštivanja i uvažavanja različitosti etničkih skupina.

 

Održavanje ove manifestacije doprinosi i promoviranju kulturne baštine koja se temelji na narodnim običajima, kulturne baštine ovoga kraja i isto tako nacionalnih manjina. Lipovljanski susreti su trodnevna manifestacija kulturnog, sportskog i zabavnog karaktera. Centralni dio manifestacije predstavlja prikaz kulturne baštine većinskog hrvatskog naroda i nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj izražene kroz bogatstvo običaja, raznolikost tradicije, narodnih nošnji, plesova, govora, pisma, pjesmu, kulinarsku baštinu, tradicionalne zanate, rukotvorine i druge vidove kulturnog djelovanja i čuvanja izvornih narodnih običaja.

 

Otvorenju je prisustvovao i župan Ivan Celjak, kao izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora.

 

“Lipovljanski susreti su najznačajnija kulturno-umjetnička manifestacija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Ponosni smo na Lipovljanke i Lipovljance te na tradiciju koja se njeguje ovdje dugi niz godina. Ponosni smo i na suživot svih naših građana, ovdje u Lipovljanima, ali isto tako i na suživot u cijeloj Sisačko—moslavačkoj županiji.” izjavio je župan Celjak.

 

   

Ove se godine predstavilo 10 KUD-ova koji su publici prezentirali kulturu i naslijeđe nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Zajedno su s gostima iz Ukrajine, ansamblom Užgorod prenijeli poruku mira i suživota, glavne poruke ovogodišnjih Lipovljanskih susreta.

Lipovljanski susreti imaju dugogodišnju tradiciju, koja je uslijed Domovinskog rata prekinuta, ali je ponovno obnovljena 2010. godine. Sama manifestacija održava se u mjestu koje je poznato po svojoj multietničkoj raznolikosti. Naime, na području Općine Lipovljani, uz većinsko hrvatsko stanovništvo, žive pripadnici 13 različitih nacionalnih manjina.

 

Foto: SMŽ

najčitanije